Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A Pikantó lassan kinövi a nagy sikerű lecsófesztivál helyszínét

Az Öreg-tó partján, a Pikan-Tóban rendezett negyedik lecsó-és fröccsfesztiválon még soha nem indult ennyi csapat és még soha nem volt annyi látogató, mint az idei megmérettetésen. Első látásra úgy tűnt, a versenyző gárdák számát ítélve, hogy a Pikan-Tó udvara lassan kinövi a helyszínt. A polgármester is köszöntötte a nevező 49 csapatot.

 

– Remélem, üres gyomorral jöttek, és két óra múlva mindenki jóllakottan fogja ünnepelni a 49 csapat (együttesenként öt plusz egy fő) közötti verseny eredményhirdetését – mondta a polgármester.

– A lecsótörténet egyszerű, a hozzávaló paprika és paradicsom Amerikából került hozzánk, de ott még mindig nem tudnak jó lecsót főzni. Ez magyar kiváltság. Köszönjük a Pikan-Tó étterem vezetőinek, Magyar Miklósnak és Kiss Anettnek mint főszponzoroknak a lehetőséget, hogy immáron negyedszer jöhettek itt össze az ország minden részéről a lecsófőző csapatok.

 

– Tavaly 31 csapat nevezett, idén már 49, ez nagy csúcs, ez is bizonyítja, hogy egyre népszerűbb fesztiválunk – vette át a szót Magyar Miklós.

 

– Amíg a szülők főznek, addig a gyerekek az ideiglenesen felállított vidámparkban ugrálhatnak, trambulinozhatnak, kifestethetik az arcukat, ehetnek vattacukrot, kukoricát, nyalogathatják a jégkását, dobálhatják a hangos ördögpukkancsokat. Minden csapat kapott egy dinnyét is, ezt kell kifaragniuk a csapatszámmal és egy tetszőleges motívummal, ezért plusz pontokat kapnak a lecsófőző versenyben. Közben készültek a lecsókülönlegességek, és mindössze két csendes eső zavarta meg az eseményt.

 

A Séró Baráti Körnél a férfiak a hagyományos lecsót debreceni kolbásszal készítették, a hölgyek pedig a 35-ös rajtszámost faragták rá a kosárra formázott dinnyébe, amibe dinnyekarikákat, paradicsomot és paprikát raktak nyársszerűen, és igazán gusztusosan. Itt Varga Dini, a lecsókirály vitte a prímet, nem messze tőlük a Vértesi Erdő Zrt. dolgozói főzögettek:

 

– Vörös bab, vaddisznókolbász és a hagyományos Fradi-kolbász kerül a mesterműbe, az biztos, hogy mi szeretni fogjuk, egyébként sem győzni jöttünk, hanem szerepelni, és a bográcsok alá való fát mi hoztuk a csapatoknak – ismertette Menni Imre, cégük ezzel szponzorálta a rendezvényt. A Lecsó Team gárdája mangalicazsírral, füstölt szalonnával és lókolbásszal készített finomsággal rukkolt elő. A Rotyis Gábor hentes mester irányította gárdát erősítette felesége, no és Zsidek Ferenc tatabányai városatya, de Lukács Zoltán országgyűlési képviselő is ott szurkolt sikerért. Tény, hogy remek lecsót készítettek, a kóstoló közönség nagy örömére.

 

Pepe, az egyik műsorvezető a „Másnaposhoktól” megtudta, hogy szarvasgombával fűszerezték lecsójukat.

A világhírű profi ökölvívó bíró, Flórián Béla, az In Vino Veritas csapat vezetője humorosan mondta, hogy ezúttal balhéból, csípős babgulyást készítenek. Valójában hagyományos lecsót csináltak, akárcsak a Fiatal Utazók klubja, amely Lentulay Mária és Galbicska Péter irányításával angyalbögyörővel, azaz gyorsan sodrott nudlival kínálták a nemesen egyszerű étket. A Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója,

 

Németh Tamás vezette a Kősziklás Pincészet csapatát, ők a Négy évszak elnevezésű lecsót készítették el kondérban, volt benne tejföl, nokedli és kolbász. A kősziklások pincészeti főnöke, Béger Ákos roppant büszke volt alkotásukra, miként Kishonti Ervin, az egykori kiváló futballista is. A Tatai Aréna SE idén a legkülönlegesebb húsos lecsó címet vehette át. Ők nemcsak főztek, de táncoltak és szórakoztattak is az eredményhirdetésig. Szalai Anikó és társai igazi zumbalecsót tálaltak a nézőknek, főztek, táncoltak, szórakoztattak. A főzésen kívül jutalmazták a legügyesebb dinnyefaragókat is, így a 25-ös számú csapat nevében Fogarasi Zsuzsi vehette át a megérdemelt díjat. Az eseményre és annak részletes végeredményeire legközelebbi számunkban még visszatérünk.