Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

GYERMEKVILÁG – KÉPEK A VISEGRÁDI ORSZÁGOKBÓL

Fotóalbum és vándorkiállítás
Tata, 2008. május 25. vasárnap 15.00 óra
Kuny Domokos Megyei Múzeum

A fotókiállítás, illetve az ennek alapját képező közös fotóalbum megvalósításának gondolata 2007. júniusában született meg egy tatai munkamegbeszélésen, melyet a Tatai Lengyel Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezett, és amelynek célja az volt, hogy a Visegrádi országok szellemében együttműködő négy település (a magyarországi Tata, a szlovákiai Szőgyén, a lengyelországi Pińczów, és a csehországi Bystřice) megtervezzék az elkövetkező három évre szóló közös kulturális, sport , ifjúsági és egyéb programjaikat. A megbeszélést Joanna Stempinska nagykövet asszony is megtisztelte jelenlétével. A fotóalbum és a fotókiállítás tervét 2007. szeptemberének elején egy bystřicei találkozón véglegesítettük, és ekkor határoztuk el azt is, hogy ezzel a projekttel városunk pályázik a Nemzetközi Visegrádi Alap „standard grant” támogatására. Pályázatunk elnyerte a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatását, és ennek köszönhetően az idei év elején megkezdődhetett a könyv fénykép- és szöveganyagának összeállítása.
Célunk elsősorban az volt, hogy a kötet fényképeinek segítségével hiteles képet adjunk arról, hogyan élnek gyermekeink itt, Európa ezen térségében, most, a 21. század első évtizedében. Ugyanakkor szerettünk volna felcsillantani valamit a gyermeki lét helyhez és időhöz nem kötődő, örök szépségeiből is.
Tatán egy fiatal fotóművészt, Sipos Zoltánt (aki a könyv képszerkesztői teendőit is ellátta) bíztuk meg a városunkra jutó kb. 25 fénykép elkészítésével. Szőgyénből és Bystřicéről hivatásos és műkedvelő fotósok korábban készült képeit kaptuk meg. Pińczów városa egy az év elején meghirdetett helyi fotópályázat legsikerültebb képeit juttatta el hozzánk. A négynyelvű könyvbe Kalina Jerzykowska lengyel írónő két, az alkalomra készült kedves meséje is belekerült. A könyvet Görözdi Géza tatai grafikus tervező szerkesztette. Az album 2000 példányban jelenik meg május 25-én. Kereskedelmi forgalomba nem kerül, a részt vevő önkormányzatok reprezentációs célokra használják a 108 oldalas köteteket. A kiállítás megnyitó rendezvényre 2008. május 25-én, vasárnap 15 órakor kerül sor Tatán, a várban, a Kuny Domokos Megyei Múzeumban.
A könyvet Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, Tata alpolgármestere mutatja be. A vándorkiállítást Marcin Sokołowski konzul, a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége Konzuli osztályának vezetője nyitja meg. A könyv anyagából összeállított képanyag tatai bemutatója egyben első állomása is lesz a vándorkiállításnak, június végén Szőgyénbe, a nyár végén Bystřicébe, majd Pińczówba utaznak a fotók.
                                 

                                                                           Osgyáni Zsuzsanna
                                                               nemzetközi referens projektfelelős
                                                                      Tata Város Polgármesteri Hivatala

CsatolmányMéret
PDF ikon Kiállítás meghivo-1.pdf886.03 KB