Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

KONFERENCIA A GYERMEKEK JOGAIRÓL ÉS A GYERMEKEK JÓLÉTÉRŐL

2008. május 24. szombat 9.30 – kb. 17.15 Agostyáni u. 1-3. (Irodaház)
május 25. vasárnap 10.00 – kb. 13.00 Magyary Zoltán Művelődési Központ Tata

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2008. január 30-án tartott ülésén határozatot hozott arról, hogy csatlakozni kíván az UNICEF „Gyermekbarát város” kezdeményezéséhez, és ennek érdekében 8 programból és ezeken belül összesen 18 pontból álló intézkedési tervet fogadott el a 2008. évre vonatkozóan. A képviselő-testületi ülést megtisztelte jelenlétével és hozzászólásával dr. Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottság igazgatója.
A gyermekek jogairól és jóllétéről szóló konferencia megrendezése az intézkedési terv “Halljunk minden hangot” című programjában szerepel.
Az Európai Unió az „Európa a polgárokért 2007 – 2013” programja által támogatott, Tata testvérvárosainak bevonásával megrendezendő konferenciának több célkitűzése is van:
1. Ismeretszerzés a gyermekjogokról nemzetközi kontextusban
2. Tata testvérvárosai „legjobb gyakorlatainak” bemutatása a következő területeken: - a gyermekek jogainak tiszteletben tartása a közintézményekben - jobb fizikai és infrastrukturális környezet teremtése a gyermekek fejlődése számára
3. Rendszeres párbeszéd / tapasztalatcsere kezdeményezése a gyermekek jogaival és jóllétével kapcsolatban a résztvevő városok között
4. Új módszerek bemutatása a gyermekek emberjogi képzése terén (az Európa Tanács Compass és Compasito kézikönyvei alapján)
5. A gyermekjogok ismertebbé tétele Tatán és a testvérvárosokban.

A konferencia mindkét napjának házigazdája Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, Tata alpolgármestere. A konferencia első napjának magyarországi előadói között találhatjuk Dr. Kecskeméti Editet, az UNICEF Magyar Bizottság igazgatóját, Szelényi Zsuzsannát, az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központjának igazgatóhelyettesét, Sárközi Gábort, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi főigazgatóságának főosztályvezető-helyettesét, valamint Telek Erikát, preventív és korrektív pedagógia pszichológia szakértőt, a tatai Vaszary János Általános Iskolából. A Tatai Városi Diákönkormányzat is bemutatkozik a rendezvényen.
A testvérvárosi előadók között szerepel – a teljesség igénye nélkül – Stefan Fritzsche, Gerlingen polgármesteri hivatalának osztályvezetője, Patrick Gruel, Dammarie-lès-Lys (gyermekbarát város) alpolgármestere, pedagógus, Francesca Prevedello, montebellunai önkormányzati képviselő, Konterman László, Szőgyén alpolgármestere, Pál Mária, a szovátai Szt. József Gyermekvédelmi Központ vezetője, Agnieszka Kucybała, egy fizikai és szellemi fogyatékos gyermekeket segítő pińczówi civil szervezet vezetője, és Roman Wróbel bystřicei alpolgármester, pedagógus. A konferencia első napjának végén a gyermekbarát város feltételeinek kialakítására vonatkozó közös szándéknyilatkozat aláírására kerül sor az UNICEF Magyar Bizottság és Tata Város Önkormányzata között. Az UNICEF képviseletében Takács István dr. elnök, Tata részéről pedig Michl József polgármester írja alá a dokumentumot. Ugyanekkor Tata alpolgármestere és a testvérvárosok jelenlévő képviselői együttműködési megállapodást írnak alá egy negyedévente megjelenő közös elektronikus hírlevél létrehozásáról, melynek szerkesztését Tata Város Polgármesteri Hivatalában végzik majd. A konferencia második napján az emberi jogok gyermekek körében történő non-formális oktatásáról esik szó, különös tekintettel az Európa Tanács Compass és Compasito kézikönyveire. A bevezető előadást, valamint a konferencia résztvevőinek és tatai középiskolásoknak aktív részvételével történő bemutató foglalkozásokat az Amnesty International Magyarország két munkatársa: Kende Judit és Baranyai Liza tartják.

Osgyáni Zsuzsanna
nemzetközi referens projektfelelős
Tata Város Polgármesteri Hivatala