A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Már 45 ezer vadlúd tanyázik a tavon

Tizenkettedszer rendezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat az Öreg-tó partján, mely országos érdeklődést kiváltó esemény volt. A program leglátványosabb része a vadludak reggeli kihúzása és délutáni berajzása volt ezúttal is.

 

Már 45 ezer vadlúd tanyázik az Öreg-tavon, és nem kizárt, hogy napokon belül megdől a tavalyi 48 ezres rekord – tájékoztatott Musicz László, a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjának elnöke, a rendezvény egyik fő szervezője.

A sokadalom ünnepélyes megnyitóján Michl József, Tata polgármestere kiemelte, hogy a város büszkesége ez az esemény, amely egyre több érdeklődőt vonz a városba. Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviseletében Orbán Zoltán köszöntötte az érdeklődőket. Nagyon érdekes programokon vehettek részt az Öreg-tó partjára látogatók. Gosztonyi Dániel solymász bemutatója fantasztikus élményt nyújtott a több ezer érdeklődőnek. A híres idomár produkciója akkor érte el a csúcspontot, amikor a sólyom és ölyv keverék madara nagy galibát csinált. Egy ideig sorra csinálta a gyakorlatokat, aztán hirtelen megmakacsolta magát, elhúzott, és megpihent egy fa tetején. A Tatai Vadlúd Sokadalmon éltek teleszkópos madármegfigyelés lehetőségével.

Természetesen ezúttal is a vadludak berajzása volt az esemény legnagyobb látványossága. Özönlöttek az emberek a tó partjára, nagy élményben volt részük. A fegyelmezett madarak szépen elfoglalták helyüket a leengedett tómederben, hogy másnap reggel újult erővel húzhassanak ki táplálékot keresni a közeli földeken.