Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Gerlingen

- barátok a világ minden tájáról

A "Schillerhöhe" lábánál fekvő egykori kisközség ma egy magabiztos, 18 és félezer lélekszámú város. Gerlingen nevének első írásos említése 797-ből való.

Gerlingen az elbűvölő ellentétek városa: kereskedelmi központ, nevezetes cégek székhelye, ugyanakkor vonzó lakóhely Stuttgart közelében, erdőkkel, szőlőskertekkel, gyümölcsösökkel körülölelt, pihenésre, felüdülésre alkalmas település. Infrastruktúrája fejlett.

Testvérvárosi kapcsolatok
Gerlingen három településsel ápol testvérvárosi kapcsolatot. 1969-ben szervezeti központja lett a Magyarországról kitelepített németeknek, akik az 1950-es és 1960-as években jelentős szerepet játszottak a fiatal, feltörekvő város felépítésében. A magyarországi németek évente sorra kerülő kulturális rendezvénye hagyományos eseménye a városnak.

A "Becsület Plakett" Gerlingen minden polgárának szóló elismerés
1999. július 30-án Gerlingen abban a megtiszteltetésben részesült, hogy átvehette az Európa Tanács "Becsület Plakett" kitüntetését.

Gerlingen és a Franche Comté-ban található Vesoul testvérvárosi kapcsolata 1964 óta létezik. Még a "vasfüggöny" lebontása előtt, 1987-ben létesített Gerlingen Tatával kapcsolatot. Egy évvel később az észak-angliai tengerparti város, Seaham is testvérbarátságot kötött Gerlingennel. Persze a hivatalos szerződések és szándéknyilatkozatok még nem garantálják az élő, tartalommal teli együttműködést.

Gerlingen polgárai részt kértek és kérnek a kapcsolatok alakításából.

Gerlingen modern, magabiztos város. Az itt élő emberek, csakúgy, mint minden sváb, igen dolgosak. Ugyanakkor az együttélés és a jólét is nagyon fontos szerepet játszik a város életében. És bizonyos fokig - a testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően - a világpolgári szemlélet sem idegen a gerlingeniektől.

A látogatók sok turisztikai érdekességre bukkanhatnak a város környékén. A Neckar folyó Gerlingen határában csobog és a híres Heidelberg sem esik messze innen. De azok, akik mégis Gerlingent választják, bizonyosan megszeretik a várost, például a minden évben sorra kerülő, testvérvárosi vendégek által is látogatott utcai és zenei fesztiváloknak, vagy a hagyományos nemzetközi futóversenynek, a Solitudelaufnak köszönhetően.

A gerlingeni városházán magyar gobelinekből és angol karikatúrákból összeállított állandó kiállítás tekinthető meg.

A testvérvárosi kapcsolatok intézésében az önkormányzat szerepe - műszaki hasonlattal élve - az indítókulcséhoz hasonlítható, az események igazi motorja ugyanis a gerlingeni polgárok közössége. Ehhez illeszkedik az is, hogy a gerlingeniek családoknál szállásolják el a testvérvárosokból érkező vendégeiket. A vendéglátó család tagjainak körében elköltött pompás reggeli például kiváló alkalom lehet az egymással való ismerkedésre...

A gerlingeni Népfőiskola fontos, koordináló szerepet tölt be a partnerkapcsolatok terén. Nyelvi kurzusokat, előadásokat tartanak, külföldi utakat szerveznek. Egyházi közösségek, sportolók, kulturális egyesületek, sőt még üzletemberek is részt vesznek a kapcsolatok formálásában. Az iskolákra, a fiatalokra különösen nagy figyelem irányul a nemzetközi csereprogramok keretében.

Gerlingen hivatalos tagja a ludwigsburgi Német - Francia Intézetnek, a stuttgarti Német - Magyar Társaságnak és a bonni Német - Angol Társaságnak.

Sok gerlingenit Magyarországhoz kötnek gyökerei, hiszen a II. világháborút követő kitelepítések után a magyarországi németek közül számosan találtak otthonra ebben a városban. A "Tata Gerlingeni Barátainak Köre" egyesület nevével is utal erre a szoros kapcsolatra.

Előre tekintve
A hagyományos nemzetközi kapcsolatok nagy jelentőségűek a gerlingeniek számára, akik örömmel vesznek részt a partnerség formálásában. Jó kapcsolatok vannak Gerlingen és Ghana között, melyek még abból az időből erednek, amikor gerlingeni misszionáriusok dolgoztak az afrikai országban. Egy izraeli iskolával és a kelet-németországi Gefell városával szintén együttműködik Gerlingen.

Gerlingen immár harminc éve vesz részt különféle nemzetközi együttműködésekben, melyek folyamatosan új kihívásokkal szembesítik a várost. A partnerkapcsolatok kézzelfoghatóvá, emberközelivé teszik az európai egyesítés gondolatát.

 

Gerlingen testvérvárosai: Gerlingen polgármesteri hivatala:
   

Vesoul (Franciaország)
Tata (1987 óta)
Seaham
(Nagy-Britannia)
lakosainak száma: kb. 18.500
távolsága Tatától: kb. 850
km

Hauptamt
Hauptstrasse 42
70839 Gerlingen
Németország
E-mail: stadt@gerlingen.de

 

További információk Gerlingenről: www.gerlingen.de