A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Véget ért a Patara, továbbra is keresik a tatai Gárdonyi Gézát!

Óriási érdeklődés mellett zajlott a Tatai Patara a hétvégén. A hatodik alkalommal megrendezett törökkori fesztivál kerettörténete szerint az 1594-ben kirobban újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van, és komoly akadálya sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával nyitja meg a várkaput. Most is számos látványos elem gazdagította a programot: kardcsörtető mustra és díszlövésekkel kísért fáklyás felvonulás, katonazenekari találkozó, látványos csaták (több mint 470 állig felfegyverkezett török és keresztény vitéz küzdelme), a Magyar Honvédség haditechnikai bemutatója, vízi csata, fegyver-és viselet bemutató volt.

 

Pipa- és reneszánsz bútortörténeti kiállítás, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, jóféle ételek és italok várták a vendégeket.

 

Michl József Tata város polgármestere a fesztivál előtti napokban jelentette be, hogy Tatai Patara címmel novella- és regényíró pályázatot hirdet. Idén Gárdonyi Géza emlékév van, s az egri várhoz hasonlóan a tatai várat is megvédték a magyar katonák. A pályázat fővédnöki tisztét Jókai Anna Kossuth-díjas író vállalta el.