A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A lovakról szólt a hétvége

A hétvégén a hagyományos Mihály-napi rendezvénnyel várta a tataiakat a Tata és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Szövetség. A programmal idén városunk csatlakozott az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek – című országos kezdeményezéshez.

 

Ahogy az már lenni szokott, a Kálvária-domb lábától indult a látványos lovas-felvonulás, mely a lovardáig vezette a közönséget. Itt pedig a Menner Bernát Zeneiskola fúvósai fogadták az érkezőket, majd ünnepélyes megnyitó hangzott el a város és a szövetség vezetése részéről. Ez alatt már javában készült a város összes óvodája a lóvoda-napra: apró kézműves termékeiket kínálták a járókelőknek. Volt ezek között minden, mely a szülőket és a gyerekeket is megragadta, nem lehetett kihagyni, hogy vegyenek valamit. Természetesen mindenki annyit adott a portékáért, amennyit pénztárcája engedett, az összegyűjtött adományokat az óvodák kapták meg.

 

Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester, aki a rendezvény egyik koordinátora is volt elmondta, igazán fantáziadús termékekkel lepték meg a nézelődőket az intézmények.

- Minden elismerésem az óvodapedagógusoké, akik lelkesen készültek, s olyan egyedi, szép kézműves termékekkel jelentek meg, melyek mindenkinek elnyerték a tetszését. A gyerekek hamar elkapkodták a kis apróságokat, s a szülők ezúttal nem sajnálták érte a pénzt – mondta az alpolgármester.

 

Az óvodák sátrai mellett zajlottak a különböző lovas-programok. A Tatai Táltos Lovasiskola részéről Bombicz Gábor foglalkozott a gyerekekkel, a fogattal rendelkezők pedig sétakocsikázásra vitték a jelentkezőket. Az urgrálóvárat ezúttal ingyenesen vehették igénybe a gyerekek, Haschek József és csapata két hatalmas ugrálóvárral és trambulinokkal érkezett, melyek előtt kígyózó sorokban várakoztak a kicsik. Érdekes volt a ráckevei Tászler Melinda produkciója aki a Fiatal Szabadidomítók Közösségének tagja. Ő saját kísérletein alapuló idomítási módszereit mutatta be a közönségnek. Azt is elmondta, mit miért csinál, s azt is, milyen reakciót vált ki mindez a lóból.

 

Múth János, a Tata és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Szövetség elnökhelyettese tájékoztatott, hogy a programokatúgy állították össze, hogy minden korosztály találjon benne számára érdekeset. A korábban népszerű elemeket most is elhozták, de természetesen a lovas-tevékenység megismertetése volt a legfőbb cél.

- Ha az évet a mezőgazdasági munkák végzése szempontjából két félévre osztjuk, két fordulópont van: Szent György-nap és Szent Mihály-nap. Április második felében a jószág kihajtására készültek a pásztorok, amikor az igazi meleg idő kezdődött, a Mihály-nap pedig ennek végét jelöli. Mi így ünnepeltük az őszi fordulópontot – emelte ki Múth János.

 

A rendezvény megkoronázása a vasárnapi pásztortűz meggyújtása volt az Öreg-tó partján, ahogy az ország több településén is. Az ide sereglett nézőket a Kenderke Művészeti Iskola tanulói, valamint a Tata Táncegyüttes tagjai és a Cserszömörce együttes szórakoztatta. Amint fellobbantak a lángok, Kurdi Gábor dudás szólaltatta meg hangszerét, majd közös táncra hívtak mindenkit. A nap végén Michl József polgármester mondott köszönetet a szervezőknek.

 

 

További képek: www.tatailovas.hu