A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Benda Kálmán emlékkonferencia

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és Tata Város Önkormányzata BENDA KÁLMÁN EMLÉKKONFERENCIÁT rendez 2013. november 22-én (pénteken) 15 órakor a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében Benda Kálmán születésének 100. évfordulója alkalmából, amelyre szeretettel várja, és hívja tisztelőit, a város és a megye polgárait.

 

 

A konferenciát megelőzően 14,30 órakor koszorúzásra várjuk Benda Kálmán tisztelőit a Kocsi u. 20. szám alatti emléktáblánál.

 

AZ EMLÉK-KONFERENCIA PROGRAMJA

Levezető: Keresztesi József, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke

15.00 – Köszöntő: Michl József polgármester, országgyűlési képviselő

 

Előadások: 15.10 – Benda Kálmán történész szakmai tevékenységének és oktatási munkájának értékelése

Előadó: Dr. Glatz Ferenc történész, akadémikus, az MTA volt elnöke

 

15.50 – Benda Kálmán közreműködése a magyar népfőiskolai mozgalom elindításában és az MNT működésében

Előadó: dr. Sz. Tóth János a Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke

 

16.10 – Benda Kálmán szerepe és jelentősége a Tatai Népfőiskola életében

Előadó: dr. Kálmán Attila ny. igazgató, az MZNT tiszteletbeli tagja

 

 

BENDA KÁLMÁN TATAI TEVÉKENYSÉGÉRŐL RÖVIDEN

Dr. Benda Kálmán ismert és elismert történész volt, aki számos tudományos publikációval járult hozzá a magyar történelem fontos kérdéseinek felvetéséhez és azok megválaszolásához. Most mégsem ezeket méltatjuk, hanem a Tatai Népfőiskola tanfolyamainak vezetése érdekében végzett munkáját, mert ez számunkra, akik fontosnak tartjuk a város hagyományainak őrzését és ápolását – nagyon jelentős munkának tartjuk. Nem csak a tanfolyamok (4) vezetését látta el nagy lelkesedéssel, de gondosan, – mondhatnánk – tudományos megalapozottsággal rögzítette a népfőiskolai működés tapasztalatait, eredményeit is. Így, amikor Kocsis Lászlóné és Kálmán Attila felkereste, akkor nagyon sok feljegyzést, dokumentumot tudott átadni a régi népfőiskoláról, s ezzel is jeles példát mutatva az utódoknak. Nem véletlen tehát, hogy a népfőiskolai mozgalom újra indulásakor is aktívan részt vesz annak előkészítésében, majd vállalja a Magyar Népfőiskolai Társaság elnöki tisztségét is.

 

AZ ÚJ NÉPFŐISKOLA MŰKÖDÉSÉRŐL A társaság 1995. június 1-jén alakult meg azzal a céllal, hogy őrizze, ápolja Magyary Zoltán szellemi hagyatékát, és újra indítsa a népfőiskolai képzést. Társaságunk taglétszáma jelenleg meghaladja a 150 főt. A képzés területén elsődleges feladatának tekinti az önkormányzati képviselők, a civil szervezetek vezetőinek képzését és az érdeklődő polgárok felkészítését. Az alapszabályban megfogalmazott elképzelések megvalósítását 1996-ban kezdte meg társaságunk. Szervezett önkormányzati képviselői képzéseket, számítógép-kezelői- és nyelvtanfolyamokat. Az általános műveltség és tájékoztatás területén 11 éves múltra tekint vissza a történelmi és egészségügyi sorozat, de a vallástörténeti programunk is hatodik évfolyamába lépett. Tanfolyamainknak kezdettől fogva helyet ad a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskola, de vannak programjaink más intézményekben is. Az eddig beiratkozott hallgatók létszáma meghaladja az 5000 főt.

CsatolmányMéret
Fájl BendaKalman_131122.tgz20.19 MB