Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Az éremgyűjtők programjai 2014-ben

Megalakulásának 24. évébe lépett az Éremgyűjtők Tatai Szervezete, amely az elmúlt években is több rendezvényével, kezdeményezésével hívta fel magára a szakmai körök és az értő közvélemény figyelmét.

 

Több országosan is egyedül álló kezdeményezésük volt, mint a Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetem kezdeményezése és hét éven át történő tatai megszervezése, a megyei éremművészek és műveik, alkotásaik kiállításon történt bemutatása, a szegedi Éremverde kiállítása illetve a Horthy-kor numizmatikai emlékeinek bemutatása a tatai vármúzeumban.

Az eseményeik sora januárban és februárban numizmatikai ismeretterjesztő fórumokkal indul, melyeken a tatai éremgyűjtés történetének fejezeteiről és a kegyérmek ismeretének alapjairól lesz szó Vámosi László, a szervezet titkárának előadásában.

Március 15-én, a nemzeti ünnepen az éremgyűjtők koszorúzási ünnepséget tartanak a tatai zsidótemetőben, ahol koszorút helyeznek el Farkasházy Fischer Dezső ’48-as honvéd főhadnagy sírjánál.

Május 9-én délután nyílik a kapucinus rendház kiállítótermében az a kegyérem kiállítás, amely országosan is talán egyedülálló.

 

Az események az év során bővülhetnek, hiszen 100 éve tört ki az I. Világháború, 90 éve jött létre a Magyar Nemzeti Bank, e fontos évfordulók mellett az éremgyűjtők további emléktáblák avatását is tervezik olyan tatai személyek, események emlékére, melyek fontosak a város történetében.

 

Összejöveteleiket továbbra is Magyary Zoltán Művelődési Házban tartják a hónap 1. és 3. hétfőjén 17 órától, ahol numizmatikai szakmai megbeszélésekre, cserelehetőségre és újdonságok ismertetésére is sort kerítenek. Egyben várják az összejöveteleikre az éremgyűjtés, a numizmatika iránt érdeklődő gyűjtőket.