Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Országos színvonalú természettudományos képzés a Tatai Református Gimnáziumban

A Tatai Református Gimnázium 2005-ben nyitotta meg kapuit a vizek városában. Az azóta eltelt kilenc évben számos országos szintű versenyeredménnyel gazdagodott, és büszkélkedhet ma is.

A természettudományos területeken kiemelkedik Hartmann Johanna, aki már 2011-ben országos első helyezést ért el a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyen, 2013-ban pedig az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) második legjobbnak bizonyult biológiából. Az elmúlt hetekben ugyancsak két második helyezést ért el a Georgikon Biológia Verseny országos döntőjében Keszthelyen, valamint a Budai József Biológia Versenyen Miskolcon. Felkészítő tanára Nagyné Kristó Erzsébet. Johannát mindig is érdekelte az élővilág és a természet, a madarászat pedig különösen közel áll a szívéhez. Szabadidejében gyakran végez botanikai és madártani megfigyeléseket a Baj község határában lévő Lábas-hegyen, angol szakirodalmat olvas.

 

Földrajz tantárgyból tavaly Bordás Bence jutott be az ország ötven legjobb földrajzosa közé az OKTV-n. Őt Szakál Ferenc tanár úr segítette, többek között az Ausztria és Magyarország demográfiai és népességföldrajzi összehasonlítását vizsgáló kutatásában. A közelmúlt eredményei közül érdemes megemlíteni még Szalai Tibor 10. osztályos tanulót, aki az országos Öveges József fizika és matematika versenyen a legeredményesebb Komárom-Esztergom megyei diák lett. Számos dobogós helyet szereztek a refisek az évente megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Református Középiskolák nemzetközi versenyein is biológiából, kémiából, fizikából és matematikából. Biológiából az elmúlt hetekben második helyezést ért el a 10. osztályosok között Hegedűs Henrietta. Az iskola minden természettudományos tantárgyból többletórákkal biztosítja az emelt szintű érettségi vizsgákra való felkészülést, ennek is köszönhető, hogy kiemelkedően magas a felvételi arány ezeken a területeken.

 

A végzősök közül sokan lépnek orvosi és különféle mérnöki pályákra. A gimnáziumi képzés színvonalát az is mutatja, hogy az iskola fennállása során mindig jóval az országos középiskolai átlag, sőt a gimnáziumok átlaga felett teljesített a kompetenciaméréseken matematikából és magyarból is. A természettudományos képzést az is erősíti, hogy a refibe jelentkező diákok a tavalyi évtől kezdve reál irányultságú osztályokban is tanulhatnak, ami matematikából, fizikából és kémiából jelent többletet a kerettantervben szereplő óraszámhoz képest. Az intézmény fenntartója megvásárolta a már évek óta „gazdátlan” volt zeneiskola épületét, így a következő évtől kezdve minden feltétel adott, hogy kialakíthassanak egy új, korszerű eszközökkel felszerelt természettudományos szaktantermet. Ez reményre ad okot, hogy a jövőben is gyarapodhatnak a szép versenyeredmények. Az iskola egyik jelmondata szerint a tehetség ajándék, nem érdem, de kötelez. Az elért sikerek mögött sok-sok munka áll, ráfordított idő, energia és szorgalom, diákok és tanárok részéről egyaránt. Fontos, hogy a kapott tehetségével mindenki jó gazda módjára bánjon, de mindemellett a Tatai Református Gimnáziumban vallják, hogy „Soli Deo Gloria”, vagyis mindezért egyedül Istené a dicsőség.