Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Május 25-én Európa Parlamenti választás

Május 25-én (vasárnap) lesz az Európai Parlament képviselőinek a választása, amely egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nyolc lista közül választhatnak. A voksolás reggel 6 órától 19 óráig tart.

 

– A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Együtt- a Korszakváltók Pártja Párbeszéd Magyarországért Párt, Demokratikus Koalíció – ismertette dr. Kórósi Emőke, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, a Tatai Helyi Választási Iroda vezetője, aki hozzáfűzte, hogy az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumkiosztás az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint történik. Nem kaphat mandátumot az a lista, amelyik a voksoláson nem kapja meg a szavazatok legalább 5 százalékát.

 

A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. Azt is megtudtuk a Jegyző asszonytól, hogy az egész országban mindenki ugyanolyan szavazólapot kap, rajta a pártnevekkel. A pártok közzétettek egy listát arról, hogy kiket akarnak az EP-be küldeni. A kapott szavazatoktól függ majd, hogy arról a listáról hány emberük jut mandátumhoz. Magyarország 21 politikust választ az Európa Parlamentbe.

- Ha a választópolgár magyarországi lakcímétől eltérő helyen tartózkodik a szavazás napján, úgy legkésőbb május 23-án 16 óráig átjelentkezésre irányuló kérelmet nyújthat be a helyi választási irodához. Szintén lehetőség van arra is, hogy a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár mozgóurna iránti kérelmet nyújtson be, melynek legkésőbb május 23-án 16 óráig kell megérkezni a helyi választási irodához.

 

Még néhány fontos tudnivaló.

A választópolgár a szavazás napján, azaz május 25-én 15 óráig benyújthatja mozgóurna iránti kérelmét, de ebben az esetben a kérelmet ahhoz a szavazatszámláló bizottsághoz kell benyújtani, melynek a szavazóköri névjegyzékén szerepel. Ha a választópolgár magyarországi lakcímétől eltérő helyen tartózkodik a szavazás napján, úgy legkésőbb május 23-án 16 óráig átjelentkezésre irányuló kérelmet nyújthat be a helyi választási irodához. Szintén lehetőség van arra is, hogy a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár mozgóurna iránti kérelmet nyújtson be, melynek legkésőbb május 23-án 16 óráig kell megérkezni a helyi választási irodához.

A fentiekben ismertetett határidőkhöz kapcsolódó kérelmek nyomtatványai a www.valasztas.hu, weboldalon vagy személyesen a Tatai Helyi Választási Irodában (Tata, Kossuth tér 1.) elérhetők. Dr. Kórósi Emőke kiemelte, hogy Tata város szavazóköreinek területi beosztása ugyanaz lesz, mint ami volt az országgyűlési képviselők választásakor. Ezeket a szavazóköröket a mellékletben közöljük.

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja EPVALASZTAS.doc36 KB