Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Városunkban kezdődött meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete

A külső megjelenésében már kész ökoturisztikai központban kezdődött meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete. A nyitórendezvényen együttműködési megállapodást kötött a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség, valamint meghirdették "Az év ökoturisztikai létesítménye 2014" elnevezésű pályázatot.

 

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: az együttműködő felek kölcsönösen elfogadják egymást partnerként az ország természeti és kulturális örökségének bemutatásában, valamint fejlesztési tervek kidolgozásában az aktív turizmus területén és a helyi termékek előállítása, piachoz segítése érdekében. Az államtitkár hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitórendezvényére készült el két hiánypótló kiadvány. Ezek egyszerre mutatják be az ország tíz nemzeti parkját és ismertetik az ott kapható védjegyes termékeket.

A Nemzeti Parki Termék védjegyet eddig száznál több termelő kapta meg 250 gyümölcs- és húskészítményre, mézre, valamint fazekasárukra és más kézműves termékekre.

Az ökoturisztikai partnerség Tatai-medencére vonatkozó kérdéseiről Bencsik János országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke fejtette ki gondolatait.

- Elavult már az a nézet, hogy a természetet védeni kell az emberi beavatkozásoktól. A természettel való békés és gyümölcsöző együttélés feltételeit kell helyre állítani. A természeti erőforrások azért vannak, hogy használjuk őket, viszont meg kell tanulni újra tartalmasan használni azokat. A Tatai-medencében sok lehetőség van: Tatabánya az ipari erőforrásokban jó, a tatai járásban viszont gyönyörű a természeti környezet, így egy dinamikus, vonzó desztináció alakítható ki, melynek hasznát az itt élők is élvezhetik – fogalmazott Bencsik János.

Tatán a helyszínt adó ökoturisztikai központot az önkormányzat eu-s finanszírozással négyszázhúsz-millió forintból valósítja meg. Az átadás nyár végére várható, az épületben kerékpár- és hajókölcsönző, valamint a bakancsos turistákat kiszolgáló rész is lesz. A kívülről már kész központot a fórum résztvevői is megtekintették.

- Örömmel mutattuk meg a nemzeti parkok közösségének a házat, köszönjük az EU és a magyar kormány támogatását – mondta Michl József polgármester. Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója elmondta, péntektől lehet pályázni "Az év ökoturisztikai létesítménye 2014" elnevezésű díjra látogatóközpont és tanösvény kategóriában. A pályázat beadási határideje július 11. Az első szűrőn átment helyszíneket a pályázat kiírói inkognitóban tett látogatás után minősítik. Idén különdíjat kap a legötletesebb megoldásokat alkalmazó helyszín, függetlenül attól, hogy a pályázaton ért-e el helyezést. Az eredményhirdetést szeptember 26-án, a Turizmus Világnapja előtt tartják. A tatai Angolparkban a hétvégén bemutatkoznak a nemzeti parkok, majd június 22-ig valamennyi parkban kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat.