A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Kilencvenen túliakat köszöntöttek

Két kilencvenen túli tatai asszony ünnepelhette születésnapját a közelmúltban. Henzer Imréné már a kilencvenötöt, Molnár Gézáné pedig a kilencvenet töltötte be. Mindkét hölgyet Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester köszöntötte az önkormányzat nevében, s a miniszterelnök üdvözlő oklevelét is ő adta át részükre.

 

Henzer Imréné sokat mesélt mozgalmas, színes életéről. Tatán született, ahogy férje is, mégis Budapesten házasodtak össze 1940-ben. Mindketten ott dolgoztak, Erzsi néninek több munkahelye is volt. Először egy műanyagüzemben foglalkoztatták, majd villamoskalauznak állt. Mivel mindig szerette az embereket, segítőkész volt, ezt a munkát szívvel-lélekkel látta el. Sok konfliktust és nehézséget élt át magánéletében és munkájában egyaránt. Például 1943 karácsonyán gyalog indult haza Tatára. Mint mondta, akkoriban Pestről már csak egy helyen lehetett kijárni, de ő azt megkereste. A következő karácsonyt pedig már a bunkerben töltötték, ahogy ő fogalmazott.

Az ötvenes évek elején visszaköltöztek Tatára, először a Henzer család, férje szülei fogadták be őket, aztán több helyen is laktak. Mostani otthonát már fiával rendezte be, aki néhány éve sajnos elhunyt. Hosszú évtizedekig mosómester volt a honvédségnél, felettesei szerették, tisztelték. A kilencvenöt éve alatt rengeteg élményben volt része, de mostanra egyedül maradt. A lakásból nemigen jár ki, ugyanakkor mindent megcsinál a bevásárláson kívül. Azt egy kedves segítője végzi, így időnként még társasága is akad.

 

Molnár Gézáné, Juliska néni fiával és menyével él felső-tatai otthonukban. Hat unokája és tizenegy dédunokája van, szeptemberre várják a tizenkettediket. Mindennapjai csendesen, családi körben telnek, menye mindenben segíti. Fiatalon az állami gazdaság tejházában dolgozott, nehéz fizikai munkát végzett. Feladata volt a lefejt tej kimérése, szortírozása, lehűtése. Reggel, délben és este is volt munka, a fejésekhez igazodva. Két fiuk született, az egyik sajnos negyvenhét évesen elhunyt.

1955-ben építkeztek, Juliska néni azóta ugyanabban a házban él, igaz, különböző felújítások és átalakítások történtek időközben. Húsz évig a nyugdíjas klub aktív tagja volt, még az énekkarral is fellépett több helyen, később egészsége megromlott. A tejházban töltött idő, a sok vízben állás miatt lebénult a lába, már csak a ház körül sétál időnként. Hét testvére közül még kettő él, mindketten Tatán. Barátai, idős szomszédai már szinte mind meghaltak. A beszélgetés közben derült ki, hogy Juliska néni ismeri a kilencvenöt éves Henzer Imrénét, valamikor a nyugdíjas klubban mindketten aktív tagok voltak. Molnár Gézánét családja is meglepte egy óriási virágkosárral a kilencvenedik születésnapján.