Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A héten Barokk Fesztivál

Kiállítás és zene kíséretében nyitották meg a Barokk Fesztivált a tatai várban. Az ünnepélyes megnyitó Johann Sebastian Bach dallamaival kezdődött a Fesztivállal egyidőben zajló nemzetközi zenei mesterkurzus növendékének előadásában.

 

A rendezvényt Michl József polgármester nyitotta meg.

- Ez a fesztivál a város egyik lélekemelő eseménysorozata. Igaz, ide nem látogatnak el olyan nagy számban, mint például a Víz, Zene, Virág Fesztiválra, mégis mindenkit arra bíztatok, ha teheti, látogasson el a barokk hét valamely programjára – ajánlotta Michl József.

 

A szervező Concerto Kft. nevében Dezső Marianna a fesztivál történetét elevenítette fel. Mint mondta, immáron tizenöt éves ez a komolyzenei esemény, mely kezdetben Szatmári Sarolta muzeológus, majd Schmidt Mónika zenetanár vezetésével zajlott. 2007-ben vette át az irányítást a Concerto Kft.

- A barokk kor sok szép szeletét és zenetörténeti érdekességét ismerhettük meg az elmúlt években. Korábban több művészeti ág is jelen volt, az idén kiállítás és zene kap nagy hangsúlyt – emelte ki Dezső Marianna. A nyitó kiállítás ezúttal barokk népszerű szentje, Nepomuki Szent János alakját, ábrázolásait mutatja: 18. századi, metszetes szentképek, szobrok, képek, ereklyetartó a hallgatás szentjének ajánlva.

 

A Kuny Domokos Múzeum igazgatója, Perger Gyula adott ízelítőt a témából. Kiemelte, hogy a tárlat Kövesdi Mónika művészettörténész munkáját dícséri. Elmondta, hogy a tatai és Tata környéki plébániák szívesen bocsátották rendelkezésre azokat a műtárgyként kiállított darabokat, melyekkel találkozhatnak a látogatók. - Nepomuki Szent János és az egyszerű emberek viszonya igen személyes volt, a népnyelv is sokféle becenevet ragasztott e szentre. A 21. század embere számára szinte érthetetlen ez a tisztelet, vagy az emberszámba vétel egy pap iránt. Egy olyan pap iránt, aki a hivatásához tartozó gyónási titok megtartása okán vállalta a mártíromságot. A 14. században élt Nepomuki Szent János kultusza a 18. században élte virágkorát – ismertette Perger Gyula. A látogatóknak pedig Kövesdi Mónika mesélt a kiállítás egyes darabjairól.