A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Élménydús Tatai Vadlúd Sokadalom

Éppen Tata idei utolsó fesztiváljára érkezett meg a kellemetlen hideg, ködpárás idő. Ez nem zavarta ugyan a látogatókat, csupán a vadludak illetődtek meg, a szokásosnál hosszabb ideig tartott a reggeli kirajzásuk. Az éhség nagy úr, indultak a közeli szántóföldekre az élelem reményében.

 

A 14. Vadlúd Sokadalom most is igen látványos volt, bár fotók készítése nagy nehézségekbe ütközött, hiszen a ködös reggelen, nehéz olt megtalálni a vadludakat, inkább lármás hangjuk alapján lehetett következtetni jelenlétükre. Az Öreg-tó Építők parkjának csücskében, a madármegfigyelő toronynál rengeteg elfoglaltság várta az érdeklődőket, akik a nap folyamán lehettek vagy húszezren. Az eseményt a tatai önkormányzat támogatásával a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMTE) megyei csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szervezte. A kirajzást megelőzően volt az ünnepélyes megnyitó, amelyen Michl József, Tata polgármestere, a rendezvény védnöke méltatta a Vadlúd Sokadalom jelentőségét, amely nagyban hozzájárul a város népszerűsítéséhez.

– Köszöntöm a kezdetektől főszervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet, amely most ünnepli 40. születésnapját. Ugyanakkor az Öreg-tó éppen 25 esztendővel ezelőtt került a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmét szolgáló Ramsari Egyezménybe. Örömmel mondhatom el, hogy a vár mellett álló tatai nagy platánfa lett 2014-ben az Év Fája. A 230 esztendős platán megtekintését ajánlom az ide látogatók figyelmébe – hangsúlyozta a polgármester.

 

A rendezvényt köszöntötte Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos elnöke és Musicz László, az MME megyei elnöke is. A tó partján kirakodó vásárosok kínálták áruikat. Mivel ez tipikus zöld rendezvény biotermékek, helyi termékek, igényes portékák várták a vásárlókat. Ahogy minden tatai fesztiválon, ezúttal is kitelepült a rendezvényre a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület Magyarics Gábor vezetésével. A szervezet irányítója elmondta, hogy standjukon már a jövő rendezvényeit propagálják, amiből lesz bőven jövőre is. Emellett két városnéző túrát is beiktattak a programba, hogy a vállalkozó kedvű vendégek megismerhessék Tata nevezetességeit. A csípős, hideg idő „átvészeléséről” is gondoskodtak a szervezők.

A legkülönbözőbb ételek mellett forralt bort, forró teát és remek pálinkákat kínáltak az embereknek. A fesztivál az igazi örömet a gyermekeknek jelentette. Önfeledten, mintegy cipelték szüleiket a különböző programokra. Volt itt gyermekjátszó sátor, különböző madár- és állatbemutatók, még a vadludak ősi ellenségét, a rókát is megtekinthették közelről az apróságok. Nagy sikere volt a „Helló, itt vagyunk! Vadlúdvonulás Magyarországon” programnak. Ezen körkapcsolás formájában ismerkedhettek meg az érdeklődők a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek vadludas helyzetéről. Bihar, Dinnyési Fertő, Fertő-tó, Kardos-kút, Szegedi Fehér-tó, Csaj-tó, Kis-Balaton, Hortobágy, Tisza-tó, Zámoly és Rétszilas munkatársainak helyzetjelentését hallhatták a közvetítésekben. Kiderül, hogy a Hortobágyon van a legtöbb vadlúd, mintegy 150 ezer, a Kis-Balatonon sok madarat lepuskáztak, el is tűntek nagy létszámban, hogy biztonságos helyet keressenek maguknak.

A tatai Vadlúd Sokadalom azért még mindig tartja a világszenzációt, miszerint a földkerekségen nincs olyan telelő hely, amelyet a város vesz körbe. Ezek a madarak megszokták az emberek közelségét, a mindennapos utcai zajok sem zavarják őket. Tatán már több mint negyvenezer vadlúd telelt egy hete az Öreg-tavon, ám valami történhetett, mert a számuk a fesztivál napjára a felére csökkent, Mi is történhetett? Erre vártunk választ Musicz László főszervezőtől, az MMTE megyei elnökétől, az Által-ér Szövetség titkárától. – Valóban, tíz nappal ezelőtt már csúcs közeli lúd volt a tavon, és ezután kezdett csökkenni a számuk. Több nagy hullámban érkeznek a Kárpát-medencébe, ez az első nagy hullám most, sajnos a rendezvény előtt vonult el, aminek a pontos okát nem tudjuk. Tény, hogy a Magyarországon tartózkodó vadludak mintegy hetven százaléka jelenleg az Alföldön, főleg a Hortobágy térségében tartózkodik, oda pártolhattak át a mi lúdjaink is. Bízunk benne, hogy két héten belül megérkezik a következő nagy hullám, és megint sok vadlúd gyülekezik majd az Öreg-tavon – ismertette Musicz László. A főszervező arról is beszélt, hogy a madármegfigyelő verseny ismét nagyon népszerű volt. A megmérettetésre 11 csapat 33 versenyzője nevezett az ország minden részéből. A cél mindig ugyanaz: minél több madárfajt megfigyelni a tó környékén és ennek alapján a zajlott a rangsorolásuk. A márványból faragott szép vándorkupát egy dél-alföldi csapat nyerte, amely 78 madárfajt figyelt meg az Öreg-tó körül. Ez a rendezvény nagy körültekintést igényel. Musicz Lászlónak kiváló szervező stábja van, amely szinte 14 éve ugyanaz. Csonka Péter, Bolla Adriennt, Hlogyik Zsuzsa, Perger Bea, Bagdi Antal, Gödöny József, Pénzes László, Krug Tibor, Bátky Gellért és Orbán Zoltán a legfőbb segítőtársak, de mintegy száz önkéntes is kivette részét a munkából. Szinte minden évben dél körül indul meg az emberek áradata az Öreg-tóhoz. Most is így volt, és vadludak alkonyati behúzását már több ezer ember várta türelmesen a parton. Felejthetetlen látvánnyal lettek gazdagabbak.

Péntek Sándor