A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megjelent a piarista gimnáziumot bemutató könyv

A tatai piarista gimnázium történetét dolgozza fel az a könyv, mely a napokban jelent meg a Kuny Domokos Múzeum kiadásában. Szerzője ifj. dr. Rabár Ferenc történész, aki egy éves, elsősorban levéltári kutatómunkát végzett a kötet megjelenése előtt.

 

A mai Eötvös József Gimnázium méltó helyszíne volt a bemutatónak. Rabár Ferenc elmondta, hogy az iskola építésének körülményeit, történetét olvasmányos formában igyekezett papírra vetni. - Megpróbáltam azt is érzékeltetni, hogy milyen óriási közösségi összefogással, lelkesedéssel sikerült ezt az épületet egy év alatt felépíteni – emelte ki a szerző. Esterházy Móric, a tatai hitbizományi uradalom intézője szívén viselte a gimnázium sorsát, s ő kérte fel a tervezőt, Baumgartner Sándort, hogy az egri líceum mintájára készüljön el a tatai iskola is. Fontos személyiség volt még Pintér Elek piarista szerzetes, tanár, aki negyven éven keresztül állt a gimnázium élén. Az építéshez háromszázezer koronát kapott a város a magyar államtól, de az Esterházy család hozzájárulása felbecsülhetetlen volt. Ezen kívül rengeteg magánszemély segítette a munkát. Harmincnégy kőműves dolgozott egyszerre, s egy év alatt felépült az intézmény, mely később országos hírnevet szerzett.

Az első világháború nem hagyta nyom nélkül a gimnáziumot sem: a civil tanárokat behívták frontszolgálatra, a papokat tábori lelkésznek.

- Kiemelt terület volt a rajztanítás, a két világháború között neves festőművészek okították a diákokat – mondta Rabár Ferenc.

Az első érettségi vizsgát 1914-ben tartották. A piarista gimnázium 1931-től az 1948-as államosításig a Tatai Kegyestanító-rendi Gróf Esterházy Miklós Gimnázium nevet viselte. 1948-tól 1950-ig Tatai Állami Gimnázium, 1951-től napjainkig Eötvös József Gimnázium a neve.

 

A szerzőt Michl József polgármester kérte fel a könyv megírására, aki már több szerzetesrend történetét feldolgozta. - Ajánlom mindenkinek a szép kivitelű, tartalmas kötetet, főként az ifjúságnak, hogy minél többet tudjanak meg városunkról – mondta Michl József polgármester. Perger Gyula, a múzeum igazgatója kiemelte, Libelli Tatenses címmel új helytörténeti sorozatot indítottak, melynek első darabja ez az ezer példányban megjelent könyv.