Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Természetes életmód Agostyánban

Az agostyáni ökofaluba, a Természetes Életmód Alapítvány központjába várták a természetvédelem, a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett szakmabélieket és más érdeklődőket.

 

A Gerecse Natúrpark értékeire alapozva hajtottak végre fejlesztéseket a helyi turisztikai attrakciók népszerűsítése érdekében, s ezeket mutatták be vendégeiknek. Az alapítvány 15 éve működteti az ökofalut, céljuk a természetes életmód egyéni és közösségi formáinak megteremtése, a természeti-környezeti nevelés, oktatás és képzés egy önfenntartó rendszer keretein belül. A tanácskozást egy kellemes klímájú, szalmabálákból épült házban tartották.

Labancz Györgyi kuratóriumi elnök hangsúlyozta, itt nincs villany, vezetékes víz, csatorna, de van napelem, s mindent megoldanak alternatív energiák felhasználásával.

- A 15 éve működő ökofalu lényege, hogy egy kicsit a múlt felé vezesse a mai ember gondolkodásmódját. Fellelhetők itt egy háromszáz évig önfenntartó falu maradványai, mely mintául szolgál számunkra. Elhangzott, hogy ez szakmai műhely, erdei iskola is egyben. A tatai Jávorka-középiskola és több egyetem diákjai járnak ide gyakorlati ismereteket szerezni. Lehet itt gyógynövényeket tanulmányozni, megtanulni a kenyérsütés fortélyait, a gazdálkodás alapjait, befőzni, lekvárt készíteni, megszeretni a kétkezi munkát.

 

Németh Roland, a projekt lebonyolításáért felelős szervezet vezetője tájékoztatott, hogy 6 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az alapítvány Séta az utcai középkorban című projekt megvalósítására. - Hagyományos, a térségre jellemző tímárműhelyt alakítottunk ki, s az állattartó istállók felújítása is megtörtént. Így az ide látogatók találkozhatnak ezekkel az értékekkel, továbbá turisztikai célokat is szolgál a fejlesztés – emelte ki Németh Roland. Az ökofalu vezetőségének fáradhatatlan munkájához gratulált Michl József polgármester, s úgy vélekedett, Tata „zöld szíve” itt van Ágoston-ligetben. - Tiszteletre méltó a program, amit itt véghez visznek, s mindez turisztikai szempontból is igen vonzó része térségünknek.