A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Várva-várt kastélyfelújítás

Tata egyik legszebb, központi helyen álló épülete az Esterházy-kastély, mely az utóbbi évtizedekben sajnos nem kapta meg a hozzá méltó törődést. Ennek oka, hogy a kastély állami tulajdon, így aztán az önkormányzat nem tehetett lépéseket a felújításra és a már-már elodázhatatlan rekonstrukcióra. Most viszont szívmelengető hírről számolt be Michl József polgármester, miszerint Európa Uniós és állami támogatással megkezdődtek a felújítási munkálatok.

 

Az Öreg-tó partján álló, késő barokk kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei, teszik egyedivé. Fellner Jakab, neves tatai építőmester tervei alapján épült 1765 és 1780 között. A műemlékegyüttes értékes része a belső udvarról megközelíthető a kocsiszín és az istálló is.

Esterházy Miklós a magyar testőrség kapitánya 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot, és még ugyanebben az évben megbízta Fellner Jakabot tatai rezidenciája terveinek elkészítésével. Fellner Bécsben igen nagy sikert aratott a tervekkel. A kastély történelmi szerepe is jelentős, hiszen I. Ferenc osztrák császár és magyar király, valamint felesége, Ludovika királyné ide menekült a napóleoni harcok elől. Hetekig a kastélyban laktak, és az uralkodó itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró ún. bécsi vagy schönbrunni békét. Később, 1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban a tata környékén zajló hadgyakorlat alkalmával. 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.

Az utóbbi években a tatai önkormányzat mindent megmozgatott annak érdekében, hogy ne hagyják veszni ezt a csodálatos építészeti értéket. Az épület a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kezelésében áll. Az örökségfejlesztési program része a kastélyfejlesztéseket összefoglaló koncepció, melynek értelmében a tatai Esterházy-kastély az első ütemben kerül felújításra.

- Ez azt jelenti, hogy néhány hónapon belül megtörténik a tervek felülvizsgálata és engedélyeztetése. Várhatóan év vége felé már a közbeszerzési eljárást is kiírják, s innentől kezdve körülbelül másfél év áll rendelkezésre a felújításra. Tárgyalásokat folytattam a Központ vezetőjével, s abban állapodtunk meg, hogy tatai funkciókat is bevihetünk a kastélyba. Újra végig kell gondolnunk, mely funkciókat, kulturális feladatokat lehetne ide integrálni. Például a múzeumnak, a könyvtárnak vagy a Városkapu Zrt-nek egyes tevékenységeit. Nagy örömmel állunk e munka elé – mondta Michl József polgármester.

 

A megyében még a majki Eserházy-kastély, a bajnai Sándor-Metternich kastély és a Kisbéri Batthyány- Wenckheim-kastély vár a program szerint megújításra.