Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megyei Kazinczy-verseny volt a Refiben

A Tatai Református Gimnázium adott otthont a Szép Magyar Beszéd Verseny megyei döntőjének a hét végén. A verseny megnyitóján Illés Dániel igazgató köszöntötte a résztvevőket, majd Szabó Marcell, a gimnázium diákja kalotaszegi legényest táncolt a közönségnek. Az intézmény igazgató-helyettese, Geiszelhardt Zsófia tájékoztatott, hogy a megyei forduló egy 20-21. századi szabadon választott esszé vagy értekezés felolvasásából, és egy a Kazinczy-alapítvány által meghatározott kötelező szöveg tolmácsolásából állt.

A zsűri tagjai voltak:

Pásztó András (az Édes anyanyelvünk mozgalom és az Anyanyelvápolók Szövetségének tagja, MOL Tehetséggondozásért Díjas tanár, dramaturg, művészeti vezető),

Bognár Istvánné (Molnár János díjas, Tatabánya Kultúrájáért díjas, Ezüst Turul díjas tanár, Tatabánya díszpolgára)

Kerekes Barnabás (az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány alelnöke, A Baár-Madas Református Gimnázium Bonis Bona életműdíjas tanár)

Összesen 13 gimnazista mérte össze tudását Tatáról, Tatabányáról, Esztergomból és Komáromból. Közülük ketten jutottak tovább az országos döntőbe, ami április 17-19-én kerül megrendezésre Győrben. A zsűrielnök Kerekes Barnabás a verseny értékelése kapcsán szakmai útravalóval is ellátta a versenyzőket és kísérőtanáraikat, részletesen kifejtette az értékelési szempontokat, kiemelte a versenyen hallott jó tapasztalatait, valamint felhívta a figyelmet a fejlesztendő területekre.

- Megtiszteltetés az iskolánk számára, hogy immáron sokadik éve mi adhatunk otthont ennek a versenynek. Öröm látni, ahogy évről évre összegyűlnek nálunk olyan fiatalok, akik fontosnak tartják, hogy hogyan szólalnak meg az anyanyelvükön. Nemcsak a megfelelő kiejtésre, a szép hangzásra figyelnek, hanem a szövegek helyes értelmezésére is. Erre különösen nagy szükség van ma, amikor rengeteg információval találkozunk nap mint nap. Nem könnyű felismerni, hogy az egyes szövegek valójában mit is üzennek, tudatosan kell olvasni, értelmezni, tomácsolni őket – vélekedett Geiszelhardt Zsófia.

 

- Részletes eredmények a mellékletben olvashatók.

CsatolmányMéret
PDF ikon Komarom_Esztergom_eredmenyek_2015.pdf287.24 KB