A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

25 éves a Tatai Televízió

Az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Tatai Televízió, mely ma már 17 településen nézhető, a www.tata.hu oldalon keresztül pedig bárhol a világban. A Tatai Televízió, amely jelenleg közalapítványi formában működik, 1990-ben alakult három fővel. A Közalapítványt és annak ténykedését 6 fős kuratórium felügyeli, és meghatározza a munkával kapcsolatos irányelveket.

A jubileumi évforduló alkalmából ünnepséget rendeztek, melyre meghívták mindazokat, akik a 25 év alatt a televízió munkatársai, segítői, támogatói voltak. A Hotel Gottwaldban tartott rendezvényre a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság két tagja – Kollarik Tamás és Auer János is részt vett. A megjelenteket Petzke Ferenc főszerkesztő köszöntötte, majd Michl József, Tata polgármestere és Bencsik János országgyűlési képviselő is elmondta gondolatait. Ezt követően a főszerkesztő hosszú felsorolásba kezdett, melynek során a több mint száz meghívottnak megköszönte a televízióval való együttműködést. A kollégák közül Nemes János művszaki vezető dolgozik negyedszázada a tévénél.

 

A televízió története:

A televízió megalapításáról 1989 decemberében az utolsó testületi ülésen, - amely akkor még a helyi tanács ülése volt- döntöttek. A megalapításnak természetesen voltak előzményei is. A Tatabányai Közösségi Televízió adásairól 1984-től Tatán is tudtak. 1986-ban a helyi tanács felkérésére sugárzott műsort Tatán a Tatabányai Televízió. Ezek az adások alapot biztosítottak arra, hogy Tatán is elkezdje működését egy önálló helyi televízió. Nem titkoltan szakmai, és technikai hátteret nyújtott a kezdeti időkben a Tatabányai Televízió. Az első adások a szomszéd város műszaki berendezéseivel készültek. A tanács egyhangú döntése értelmében három fővel kezdődött a munka Tatán. Ivák Péter főszerkesztő, Nemes János operatőr és műszaki vezető, és egy a főszerkesztő javaslata alapján kiválasztott adminisztrátor kezdte el a munkát. A városi tanács egyhangú döntése, a politikai erők támogatása, és a város érdekeinek figyelembevétele biztos alapot nyújtott az első adások elkészítéséhez.

Napjainkban a legkorszerűbb digitális technikával felszerelt stúdióban készülnek az adások. A főszerkesztő Petzke Ferenc. A Tatai Televízió naponta egy órás saját, közszolgálati műsorral jelentkezik. Az este nyolc órakor kezdődő Tatai Híradó után hétfőnként a Tallózó az elmúlt hét fontosabb eseményeit válogatja össze. Kedden a heti sportösszefoglalóé a főszerep, szerdán egy Magazin műsor keretében részletesebben foglalkozunk a hét közérdeklődésnek számot tartó tatai eseményeiről. Csütörtökönként politika, és közélet: a Közéleti Kerekasztalban az aktuális városi helyzetről kérdezi meghívott stúdió-vendégeit, a főszerkesztő. Péntekenként a FilmMúlt adásában, a televízió több évvel ezelőtti anyagaiból láthatnak összefoglalót. 1993-tól működési és szervezeti szempontból is jelentős változások történtek. Attól az évtől önállóan gazdálkodó önkormányzati szervezetként folytatta munkáját a Tatai Városi Televízió. A Tatai Televízió. a Millennium évében "Helyi érték"- és "Közönség"-díjas, 2002-ben Magyarország "Helyi érték"-díjas helyi televíziója. Az Országos Rádió és Televízió Testület a Tatai Televízió Közalapítványt 2000. november 16-ai hatállyal közműsorszolgáltatóvá nyilvánította.