A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Bölcsődei kisgyermeknevelők találkoztak Tatán

A két tatai bölcsőde, a Csillagsziget és a Juniorka szervezésében várták a szakmabélieket az ökoturisztikai központba a bölcsődék napi ünnepségre. A megjelentek között voltak a tatai és a kistérség bölcsődéiből és óvodáiból érkező munkatársak, gyermekorvosok, védőnők.

Hazánkban a bölcsődei ellátás a gyermekjóléti szolgáltatások között a legrégibb, 163 éves múltra tekint vissza. Hosszú előkészítő munka és jótékony célú gyűjtés eredményeként a Pesti Első Bölcsődei Egylet hozta létre 1852. április 21-én, az akkori Kalap u. 1. szám alatti bérház földszintjén az első bölcsődét, ahol 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak. Megnyitásának tiszteletére 2010 óta ünnepeljük a Bölcsődék Napját. A rendezvényen Michl József polgármester köszöntőjében rámutatott: az egészséges családról élő kép a társadalom széles rétegeiben egyre halványodik. Tatán a városvezetés azon munkálkodik, hogy ez a kép ne halványodjon, hanem inkább erősödjön.

A köszöntőt követően a polgármester, Fekete Évával, a Csillagsziget Bölcsőde vezetőjével együtt nyújtotta át az elismerő oklevelet Benke Lászlóné kisgyermeknevelő részére a bölcsődés korú kisgyermekek gondozásában, nevelésében végzett felelősségteljes és áldozatos munkájáért. Benke Lászlóné, Piroska szakmai tudásával, gyermekszeretetével 36 éve minden nap helytáll a legkisebbekért. A rábízott gyermekek iránti felelősségérzete, empátiája figyelemre méltó és dicséretes. A szülőkkel való kapcsolata segítő és támogató, gyermeknevelési kérdésekben a családok bátran fordulhatnak hozzá.

A meghívott vendégeknek Lőrincz Álmos, a Fazekas utcai iskola tanulója énekelt szívhez szóló dallamokat.

A bölcsődei kisgyermeknevelőkhöz szóló előadásában Rózsáné Czigány Enikő, egyetemi tanár a hétköznapi és a professzionális pedagógia közti különbségeket vázolta fel. Mint mondta, az előbbire jellemző, hogy az ember neveltetéséből fakad: vagy beválik vagy nem, az utóbbi viszont neveléstudományi vizsgálatokra támaszkodik. A hivatás – öröm – lelki egészség témájában Dr. Jeanné Loós Anita klinikai szakpszichológus adott útravalót a közönségnek, majd a Dandárzenekar műsora zárta a programot.