Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A múltból a jelenbe hozzák a lovas hagyományokat

Ötödik alkalommal szervezte meg a Szent György napi lovas ünnepet a Tata és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület. A háromnapos rendezvény legünnepélyesebb eseménye a kapucinus templom előtt zajló lovas áldás volt. A miséről kiérkezőket több mint negyvenen lóháton fogadták, de több hintó is felsorakozott. Több száz néző volt kíváncsi a különleges látványra. Szalai Gábor, a kapucinus templom plébánosa mondott először áldást, a templom kórusának énekét követően.

 

- Ősi hagyomány, hogy Szent György napjához kötődően Isten áldását kérjük mindazokra, akik lóval, lovaglással, lótenyésztéssel vagy ennek művészetével foglalkoznak – emelte ki Szalai Gábor. A plébános egy rövid anekdotát is elmesélt: az 1980-as években egy magas rangú vatikáni egyházi személy látogatott Esztergomba, s meglepődve tapasztalta, hogy itt mindenki ül az Istentiszteleten, míg külföldön szinte végig állják azt. Meg is kérdezte az akkori bíborost, mi ennek az oka. Mire ő humorosan azt válaszolta: eminenciás uram, mi már csak ilyen lovas nemzet vagyunk: szeretünk ülni.

A lovakkal foglalkozókért dr. Márkus Mihály nyugalmazott református püspök is imát mondott. Valamikor régen eleink a hosszú télből kiszabadulva a nagy rokonsági találkozókra SzentGyörgy nap környékén indultak el, hogy megtervezzék az előttük álló feladatokat, s ez volt az az idő is, amikor az első nagy vásárokra is sor került, s ekkor hajtották ki a legelőre az állatokat. Ez a tavasz megünneplése is volt – hangsúlyozta Bencsik János országgyűlési képviselő.

A lovasokat Michl József polgármester is köszöntötte, úgy fogalmazott, hogy Sebestyén nap környéke az év hajnala, amikor a növényekben újra megindul az élet, az állatokat tekintve pedig Szent György nap volt hasonló. Mindkettő az emberéletét átfogva energiát, többletet adott.

A Tata és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület elnöke ünnepi beszédében kiemelte: Szent György ünnepén szeretnének minél többeket megszólítani , s közelebb hozni hozzájuk a lovas kultúrát és életmódot.

- Vándorok vagyunk mind, akik a múltból a jelenbe hozzák hagyományaikat, átadva azt a jövő generációjának, hogy legyen miből építkezniük – hangsúlyozta Straubinger Zoltán.

Az áldás után a lovoasok, köztük Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház vezetője, Bombicz Gábor, a Táltos Lovas Iskola munkatársa és növendékei, Németh Krisztina, a gyerekek kedvencének számító pónifogattal és sokan mások a lovarda felé vették az irányt, ahol számos egyéb lovas program várta a vendégeket.  

 

Vasárnap este tombolasorsolás is volt a Szent György nap befejezéseként, ahol a fődíj egy arab, Omár névre hallgató ló volt. Boldog tulajdonosa egy kislány lett.