A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Fiatal irodalmárok vetélkedtek az Eötvösben

A hét végén zajlott Tatán a 22. Arany János Irodalmi Verseny döntője. A verseny magyar munkaközösségünk szakmai munkájával valósult meg. Megrendezését segítette a Nemzeti Tehetség Programhoz benyújtott pályázatunk, amelynek sikerességéről a döntő előtti héten örömmel értesültünk, így az országos verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával jöhetett létre.

 

A 9. és 10. évfolyamos irodalomszerető középiskolások az előző tanév végén meghirdetett olvasmánylistán szereplő művek ismeretéről, értéséről adtak számot írásban és szóban. Ebben az évben is szerepelt az olvasandók között Arany Jánoshoz kapcsolható mű – ezúttal Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának fordítása -, emellett Eötvös József A falu jegyzője, Németh László Kocsik szeptemberben, Karinthy Frigyes Capillária, Thackeray A hiúság vására, Kertész Imre – Esterházy Péter Egy történet és Dragomán György A fehér király című alkotását kellett a diákoknak elolvasniuk.

A novemberi írásbeli fordulók legjobbjai, az ország különböző középiskoláiból, ötvennyolcan vettek részt a döntőben. A versenyzők és kísérőik tatai városnézésen vettek részt Csábiné Gazdag Elvira tanárnő vezetésével, majd az esti versenymegbeszélésen az ismerkedésen túl a lebonyolítás menetéről tájékoztattuk a vendégeinket. A szombati megnyitón Michl József, Tata város polgármestere köszöntőjében a versenyhez kapcsolódóan az anyanyelv fontosságáról, a könyv szerepéről fejtette ki gondolatait, majd Barsi Éva igazgatónő nyitotta meg a versenyt.

Az Eötvös József Gimnázium két tanulója, a tizenegyedikes Szabó Réka szavalatával, a tizenkettedikes Hóbor Noémi zongorajátékával tette ünnepélyessé a verseny kezdetét. Délelőtt a résztvevők összehasonlító fogalmazást írtak az elolvasott művek alapján, majd a háromfordulós szóbelin két-két percben kellett beszélniük a művekhez kapcsolódó kérdésekről.

A verseny kísérő programjában a versek kaptak szerepet: az Égi kávéház műsorában Pilinszky János, József Attila, Kosztolányi Dezső megzenésített költeményei hangzottak el Árva Gábor, Mester Balázs és Szűcs József előadásában. Az ünnepélyes eredményhirdetésen öt arany-, tíz ezüst- és tizenkét bronzdiplomát vehettek át a döntő legjobbjai. A versenyen résztvevő diákok és kísérőik közös ajánlólistát készítettek a következő évi olvasmányokhoz, a 23. Arany János Irodalmi Versenyhez. Örömünkre szolgált, hogy két eötvösös diákunk is, Kovács Réka Csenge tizedikes – akinek felkészítő tanára Czina Lászlóné volt – és Sándor Kata kilencedik osztályos diákunk is ott szerepelt a legjobbak között, őt Farkas Valéria készítette fel a versenyre.

 

Csúzyné Harasztosi Julianna a verseny szervezője

Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata