A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Ismét nagyot durran a Tatai Patara

Május 22-24-ig egy valódi időutazáson vehetünk részt Európa legrangosabb törökkori történelmi fesztiválján. A tatai vár lábánál a szemünk előtt elevenedik meg az 1597. évi történelmi jelentőségű ostrom. Három varázslatos napra kiléphetünk a szürke hétköznapokból, hogy az Öreg-tó múltidéző környezetében megéljük a 16-17. századi emberek életét.

Részletes program: http://www.tataipatara.hu/index.php/hu/programok/patara-program

 

A tatai vár lovagtermében tartottak sajtótájékoztatót az előkészületekről, amelyen zsúfolásig megtelt a helység. Perger Gyula, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója, házigazdaként köszöntötte a vendégeket, és kiemelte, hogy nagy várakozással tekintenek a patara elé. Azt kívánta, hogy együtt éljük meg a huszadikat is, hiszen ennek a rendre megújuló eseménynek szép jövője van. Kámán Ildikó, a Tatai Patara sajtófőnöke ismertette, hogy az idelátogatókat 456 hazai, cseh, szlovák, lengyel, osztrák és olasz hagyományőrző, valamint több száz további közreműködő várja az egyedülálló összefogásnak köszönhetően.

A szórakozás és az élményszerű történelmi fejtágítás egyszerre adatik meg a látogatóknak, a gyermekek számára pedig a tanulás egy teljesen új dimenziója nyílik meg.

Zombori Mihálytól, az esemény főszervezőjétől megtudtuk, hogy már egy nappal korábban, május 21-én, Diák Patarával indul az idei nagy durranás. Iskolások foglalják el a tatai várat és környékét. A gyerekek és fiatalok a tantermet maguk mögött hagyva az Öreg-tó festőien szép környezetében egy időutazáson vehetnek részt egyenesen a 16-17 századba „kalandozhatnak” el. Az élő történelemóra során korabeli környezetben a diákok szó szerint kipróbálhatják a korhű viseleteket, ételeket és akkori emberek szokásait, mindennapjait. A szervezők kalandra és játékra helyezik a hangsúlyt, de nem feledkeznek meg a történelmi hűségről sem. Közreműködő történészek, muzeológusok, hagyományőrök és múzeumpedagógusok gondoskodnak a szakmai hitelességről.

Michl József, Tata polgármestere örült ennek a kezdeményezésnek, hiszen a fiatalok szinte élőben ismerkedhetnek meg a történelmi korral, annak rejtelmeivel. A polgármester ismertette, hogy a kormány várújraépítési programjába az eddigi információk szerint a tatai vár is bekerült, amelynek segítségével, ha minden a remények szerint alakul, megújulhat a több évszázados várkastély, amely történetileg hitelesebben adhat majd otthont az elkövetkezendő pataráknak. Külön megköszönte Zombori Mihálynak, hogy kérésére, a pénteki napon nem szednek belépőt, ezzel nagyrészt a helyeiknek kedveznek.

– A patarákra jellemző, hogy több napon át nagy tömegeket vonultatnak fel, ilyen színvonalas történelmi rendezvényt ritkán lehet látni. Annak pedig nagyon örülök, hogy a szervezők a diákokra is gondoltak – hangsúlyozta a polgármester.

Sipos Antal ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár törzsfőnöke és Balázs Attila a helyi dandárzenekar karmestere ismertette, hogy az idén már 5. alkalommal rendezik mega katonazenekarok fesztiválját, de technikai bemutató is lesz. A debreceni, a szentendrei és a budapesti helyőrségi zenekar mellett a tataiak lépnek fel, és a szokás szerint most is nagy „durranásra” számítanak. A Tatai Patara időpontja éppen egybeesik a pünkösdi ünnepekkel, ezért az egyházi hagyományokra is tekintettel vannak a szervezők. Ennek jegyében vasárnap reggel ökumenikus istentiszteletet adnak majd a tábori lelkészek a templomokban, de Tatai Pünkösdi Dallamok címmel kóruskoncertek is lesznek a fesztivál idején.

A Kuny Domokos Múzeumba és az Esterházy-kastélyba is érdemes betérni, hiszen számos különleges kiállítást tekinthetnek majd meg az érdeklődők, a fegyver- és viselettörténeti tárlattól kezdve a természet kincsein, a faművességen át a korabeli életet bemutató összeállításokig. Nagy lesz a választék, mivel az idén második alkalommal szerveznek nemzetközi néptánc-találkozót a patara idején a Borudvarban, ahol több mint 300 néptáncos várja táncházzal az érdeklődőket. Ismét tartanak jogász konferenciát, majd török kori jogi bemutatókat, amelynek egyik „fénypontja” a boszorkányper, majd az égetés lesz. 8.

 

Tatai Patara 2015. május 22-23-24 / Tatai Vár és környéke. Jegyár: 1200 forint (péteken ingyenes)

A jegy a fesztivál teljes idejére belépésre és az összes programon való részvételre jogosít. Tata kártyával a fesztiváljegyek 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg, a kártya felmutatása mellett. Gyermekeknek a belépés 12 éves kor alatt ingyenes. Akadálymentesített belépési lehetőséget is biztosítanak a mozgáskorlátozottaknak. További információk és a részletes program: www.tataipatara.hu Péntek Sándor