Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Példaértékű klímavédelmi összefogás

A megyeházán tartott nagyszabású sajtótájékoztatón jelentette be Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat csatlakozását a dr. Áder János köztársasági elnök által is támogatott „klímavoks” klímavédelmi összefogáshoz.

 

Előadást tartott Kőrösi Csaba a Köztársasági Elnöki Hivatal, Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője is. Elhangzott, hogy bolygónk légköri viszonyai alapjaiban változtak meg. A légkör összetétele az üvegházhatású gázok javára jelentősen megváltozott. A kibocsátásokban Kína már nagyhatalomnak számít. Örömteli azonban hogy az EU kibocsátásai csökkenő tendenciát mutatnak. Mindenesetre a világméretű probléma már az ajtónkon kopogtat. Egyre sűrűsödő természeti katasztrófák, globális felmelegedés és invazív fajok elterjedése, csak néhány rémisztő jel, arra hogy most már az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Magyarország üvegházhatású gázkibocsátása 1990 óta mintegy 40 %-al csökkent, így az ország „klímateljesítménye” a világ országai között az előkelő 11., ami alapján joggal lehetünk követendő példa a világ többi országa számára.

A párizsi klímacsúcs döntő lépést jelenthet az emberiséget fenyegető veszély megoldásában. Al Gore – az Amerikai Egyesült Államok Nobel-díjjal kitüntetett volt alelnöke – vállalta, hogy egymilliárd ember támogatását gyűjti össze. Kezdeményezése arra irányul, hogy klímánk védelme érdekében egységre és cselekvésre ösztönözzük világunk 2015 decemberében Párizsban összegyűlő vezetőit. Ezt a nemes célt Áder János Magyarország Köztársasági Elnöke is támogatja. Ezért Magyarország köztársasági elnöke arra kéri az ország polgárait, hogy egyetértése esetén klímavoksával csatlakozzon ahhoz a reményeink szerint egymilliárd emberhez, akinek szavát minden ország vezetőjének figyelembe kell vennie a párizsi klímacsúcson.

A klímavoks világméretű környezetvédelmi összefogáshoz az alábbi linken lehet csatlakozni: http://www.elobolygonk.hu/

 

A sajtótájékoztatón bemutatásra került még az új megyei környezetvédelmi program és azt népszerűsítő promóciós kiadvány is. Popovics György kiemelte, hogy Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata 2014-ben örömmel tett eleget törvényi kötelezettségének és a megyék között elsőként készítette el és fogadta el a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó új Környezetvédelmi Programját. A megye számára kiemelten fontos, hogy a programot minden megyében élő magának érezhesse és a környezet védelme mindannyiunk felelőssége legyen, ezért a programból egy tájékoztató kiadványt is készítettek, ami remélhetőleg számos hasznos információval bír a témát illetően. A megye célja, hogy a megyében élő honfitársaink váljanak szövetségeseinkké, partnereinkké célkitűzéseink megvalósítása során. Az elkészült megyei környezetvédelmi programról a megyében működő zöld szervezetek nevében felszólaló Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója is elismeréssel szólt.

 

A sajtótájékoztató előtt Popovics György egyeztetett a megyei környezetvédelmi civil szervezeteivel, akikre számít mind a klímavoks program népszerűsítésében, mind az új megyei környezetvédelmi program megvalósításában is.