A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megkezdődött a Kossuth tér felújítása

Megkezdődött a Kossuth tér és környéke felújítása, a munkálatokról szóló kivitelezői szerződést is aláírták. Az autósok és a gyalogosan közlekedők is tapasztalhatták, hogy előzetes munkálatok is történtek. A vízmű az ivóvíz-vezetéket, a telefonszolgáltató vállalat pedig a kábeleket cserélte ki. Most ünnepélyes keretek között tartották a “Tata, Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja” című KDOP-3.1.1/A-09-2f-2011-0001 azonosítószámú projekt megnyitóját, amelyre Tata Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be és nyert el.

 

A felújítás során nemcsak maga a tér, hanem környezete is megújul. - Azt gondolom, hogy a magánéletben is szükséges időnként a nappali felújítása, ahol vendégeket fogadunk, mi így vagyunk a Kossuth térrel. A város azon területeit is meg kell újítani, ahova látogatókat várunk, bár ezt elsősorban az itt élőknek építjük. Nehéz helyzetben van Tata, hiszen három központi térrel is rendelkezik, ezen kívül még a vár környéke és az Ady Endre út is annak számít – mondta Michl József polgármester.

Bencsik János országgyűlési képviselő a projekt megvalósításának nehézségeiről beszélt, s elmondta, hogy miután a kormány átvállalta a települések adósságát, csak azt követően indulhatott el az uniós pályázatokban megfogalmazott célok megvalósítása.

A projekt elszámolható költsége meghaladja a nyolcszázmillió forintot. A tér fejlesztése a történelmi műemlékek megőrzésének jegyében történik.

Lakos Zsuzsanna, a városháza projekt csoportjának vezetője tájékoztatott, hogy az utak, járdák burkolatát cserélik, esztétikus, a történelmi hangulathoz illő és biztonságot nyújtó közvilágítást alakítanak ki és a közbiztonság növelése érdekében videóval támogatott őrző-védőrendszert is felszerelnek. Konzorciumi tagok is részt vesznek a projektben, akik szintén jelentős fejlesztéseket valósítanak meg. Kályhamúzeum, cukrászda-kávéző is létrejön, valamint újjáépül az újságos pavilon. A téren a forgalomszervezés is változik: a parkolás egy részét az elfogadott parkolási koncepcióval összhangban a tér közelében, de azon kívül is létrehozott új parkolókba terelik.

Az önkormányzati tulajdonban levő Fischer ház a projekt részeként már tavaly ifjúsági és közösségi házzá alakult. Az épület egyik részében kialakítottak egy játszóházat változatos készségfejlesztő játékokkal, a másik részében egy ifjúsági tanácsadó iroda, valamint egy rendezvény terem is helyet kapott. Az átalakítás során egy városmarketing iroda is létrejött, mely a városfejlesztés és a városmarketing tevékenységek számára nyújt megfelelő színteret.

Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, a megelőző feltárásokon megtalálták a középkorban emelt, 24 méter hosszú Szent Balázs-templom alapjait. Az épület köré nem temetkeztek, csak kápolnának használták. A templomot 1778-ban elbontották, majd a szomszédságában felépült a most is álló Szent Kereszt Plébániatemplom.