Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

16. Barokk Fesztivál Tatán

Augusztus 15–25-ig rendezik meg a 16. Barokk Fesztivált, amelynek egyik alapvető célja Tata csodálatos természeti adottságainak, gyönyörű barokk épületeinek, templomainak minél nagyobb közönség előtti népszerűsítése, megmutatni a város művészeti kincseit és értékeit. Az esemény a tatai önkormányzat kiemelt rendezvénye. Az eseményhez szorosan kapcsolódik a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus.

Dezső Marianna, a Barokk Fesztivál főszervezője, a kurzus igazgatója elmondta, hogy a

svájci Morges városban 20 éven át sikeresen tanulták a szóló hangszerek és a kamara muzsikálás mesterfogásait a világ minden tájáról érkező fiatal muzsikusok. Ezután áthelyezték a kurzust Tatára, ahol a sorozat megfelelő körülmények között, változatlan színvonalon folytatódik. Nyolc sikeres évet tudhat azóta maga mögött a mesterkurzus a vizek és a zene városában.  Elismerésre méltó, hogy már az itt „tanuló” hat tatai fiatal muzsikus nyert felvételt külföldi zenei egyetemekre. Ezúttal is neves tanároktól tanulhatnak majd a fiatalok.

 

A 16. Tatai Barokk Fesztivál programja
Augusztus 15. (szombat), 16.00: Kuny Domokos Múzeum, a fesztivál megnyitása, köszöntőt mond Michl József, Tata polgármestere. 16.15: Kép a katedra fölött. „Kalazanci Szent József magyar ifjakkal” (A tatai piaristák festménye) elnevezésű kiállítás, amelyet Koltai András, a Piarista Központi Levéltár igazgatója nyit meg. Közreműködnek a 9. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 16. (vasárnap), 19.00: Nemzetközi-Magyar Zongoranégyes hangversenye a Kapucinus Templomban. Közreműködik Sebestyén Katalin (Brüsszel – hegedű), Kóta Gergely (Brüsszel – brácsa), Botvay Károly (Budapest – cselló), Dezső Marianna (Tata – zongora).

Augusztus 17. (hétfő), 19.00: A Szent Kereszt Templomban tartják Kertesi Ingrid opera-énekesnő és Tóka Ágoston orgonaművész barokk kamarakoncertjét.

Augusztus 20. (csütörtök), 18.00: tatai vár udvarában lesz a város Szent István napi

ünnepi műsora. 20.30: A 25. Klapka György Lövészdandár Zenekarának ünnepi hangversenye.
Augusztus 21. (péntek), 18.00: Kapucinus Templom, a Nostos Quartet
hangversenye görög és spanyol művészek előadásában.

Aaugusztus 22. (szombat), 19.00: Barokk kórus muzsika a Szent Kereszt Templomban

Az Egressy Kórus hangversenye, művészeti vezető Robozné Schőnfeld Zsuzsanna.
Közreműködnek a 9. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 23. (vasárnap), 15.00: A tatai vár udvarán koncertet ad a pápai Brezza D’Barocco hagyományőrző kamarakórus. 18.00: barokk kórus hangverseny a Víztoronyban (Kálvária domb). Fellép az Esterházy Énekegyüttes, művészeti vezető Schmidt Mónika. Közreműködnek zenei mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 25. (kedd), 19.00: Kapucinus Templom a 9. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus gálahangversenye.

 

Péntek Sándor