A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Testületi ülés – halaszthatatlan napirendek

Rendkívüli testületi ülést tartott tegnap a tatai önkormányzat, amelyen 15 napirendi pontot tárgyaltak meg. Michl József polgármester ismertette, hogy azért volt szükség a városatyák összehívására, mert több fontos kérdés is felvetődött, amelyekben halaszthatatlanul dönteni kellett. Valamennyi előterjesztést megszavazott a testület.

Először a gyermekek védelmét szolgáló ellátások kerültek terítékre. Az önkormányzat továbbra is szeretné kezében tartani az iskolai étkeztetést, ezért felmondta a szerződést a korábbi szolgáltatóval. Saját konyha építése a cél, a beruházáshoz 100 millió forint van szükség, ennek az előteremtésén munkálkodnak. Addig is egy másik szolgáltató végzi a főzést mind a négy iskolai telephelyen. Michl József kitért arra is, hogy az étkeztetés díjak drágábbak lesznek ugyan, de az állam és város támogatásának köszönhetően egyre többen részesülhetnek ingyenes ellátásban.

A második napirendi pont a 160 millió forint fejlesztési hitel kiváltásának a kérdése volt. A polgármester a félreértések elkerülése végett hangsúlyozta, hogy nem új hitel felvételéről van szó, hanem a már meglévőt váltják át kedvezőbb, olcsóbb konstrukcióra egy másik bankban.

Az is kiderült, hogy önkormányzat első félévi gazdálkodása, annak kiadási és bevételi oldala kiegyensúlyozott. Örvendetes, hogy a Borostyánház ügye is sínre került, és hamarosan megkezdheti az építési munkálatokat a Vértes Erdő Zrt., amellyel közösen használja majd az ingatlant a város.

A vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó előterjesztések közül a régi rendelőintézet jövőbeni sorsáról való döntést kísérte nagy figyelem. Köztudott, hogy az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház mellett az őszre elkészül az új rendelőintézet, így a réginek más funkciókat kell találni. Az első lépés viszont az, hogy az államtól a város tulajdonába kerüljön a létesítmény, mégpedig ingyenesen. A rendelő egyébként annak idején a városé volt. A kérelmet már benyújtotta az önkormányzat, várnak a kedvező döntésre.

Már vannak is elképzelések a hasznosításra. Lehetnek majd ott alapellátási feladatok, a Kuny Domokos Múzeum pedagógiai feladatai bővülhetnek a régi rendelőintézetben, de raktározási célokra is alkalmas az épület.

Ingatlanok elővásárlási jogával kapcsolatos döntését is meghozta a testület. A Lányi villáról és a Cifra-malomról van szó, amelyeket régi tulajdonosaik értékesítenek. Az ingatlanok a kulturális örökség részei, a tatai önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg. 

Miután a városnak nagy teher lenne az ingatlanok fejlesztése, fenntartása, úgy döntött a testület, hogy nem kíván élni elővásárlási jogával. Ahogy Gerébi Ákos képviselő mondta: több mint tíz évvel ezelőtt lett volna lehetőség a Cifra-malom megvásárlására igen jó áron, de akkor nem kellett. Most viszont már a 114 millió forintos vételár valóban nagy terhet róna Tatára, ahol sok nagy fejlesztés, beruházás fejeződik be az év végére.

Személyi kérdésekben is döntött a testület. Miután Primász Rezső távozott a Tatai Távhőszolgáltató Kft. éléről gondoskodni kellett az utódjáról. Acsai Zoltán lesz az új ügyvezető augusztus 15-től.

Dr. Kaizer Ákos öt évre szóló szerződését is jóváhagyták, így övé lett a területi praxisjog.

Lemondott Pákozdi Szabolcs a Szakmai Képzésért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke. Helyére, az elmúlt ciklusban önkormányzati képviselő Kaszál Józsefet szavazta meg testület.

Péntek Sándor