A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Jó ütemben halad a Kossuth tér rekonstrukciója

Az ütemtervnek megfelelően halad a Kossuth tér kivitelezése, mely magában foglalja a környező utcák rekonstrukcióját is. Ahogy az erre járók már hetekkel ezelőtt megtapasztalták, a Bercsényi utca és a Szent Kereszt Plébániatemplom melletti rész felújítása már be is fejeződött. Az utcák elöregedett aszfaltburkolatát felmarták, az útfelületek antikolt lávaszürke, a parkolók és a járdák antikolt lávavörös térkőburkolatot kapnak, antikolt bazalt szegélyezéssel.

 

A szomszédos Bercsényi utca teljes szélességben megújult a Fürdő utcai csomóponttól a Hősök tere – Rákóczi út csomópontig. Az út mindkét oldalán parkolók és járda található. A parkolósávokat szigetek szakítják meg, melyekben ültetett fák biztosítják az árnyékot. A tér tervezése során jelentős gépjárműforgalommal és parkolási igénnyel számoltak, így a Bercsényi utcában már összesen 27 parkoló áll rendelkezésre, közvetlenül a Kossuth tér oldalán lévő utak mentén pedig közel 40-et alakítanak ki. Az utcákban megújult a közvilágítás, a csapadékcsatorna, illetve az ivóvíz hálózat is.

 

A további tudnivalókról Lakos Zsuzsanna, a városháza projekt csoportjának vezetője tájékoztatott:

- Ezen kívül a Kossuth tér a zöldfelületek és a a közvilágítás tekintetében is megújul. A teret körülvevő útfelület, járdák a környező utcákkal megegyező térburkolatot kapnak. A templom előtti tér terméskő burkolatát Török Péter Ybl-díjas tájépítész tervezte. A térburkolat felületén kirakott minták jelennek meg, a látványt díszvilágítás emeli majd ki. A plébániatemplom alatti lépcsőtől a „stóla” téren keresztül két terméskövekből aláhulló vízeséssel szegélyezett íves lépcsőn juthatunk majd le a tér központi részéhez, a 41 méter átmérőjű, úgynevezett rotondóhoz – részletezte Lakos Zsuzsanna. Megtudtuk továbbá, hogy a tér középen a Tatára jellemző malomkerék fogaskerék-mintázatú „kerékagyát” két, márványból síkban kifaragott, méretében majdnem három méteres kerékhajtó figura hajtja majd.

A sétány kapcsolódik a teret szegélyező utcákhoz és a Maria Immaculata szoborhoz. A szobor közelében terméskőből készült körpadokon lehet megpihenni. A munkálatok megfelelően haladnak. A Szent Balázs templom régészeti feltárása befejeződött. A rotondót körülvevő vasbeton szerkezetű támfal, a vízi látványosságok vasbeton szerkezete nélkül elkészült. A csapadékcsatornák a vízbekötésekkel szintén elkészültek, a tér körüli közműkiváltások megtörténtek, így folyamatosan készül az utak szegélyezése és a burkolatok fogadására szolgáló un. tükör.