Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Bemutatták a vakok intézete tatai központját

Nyílt napon mutatták be a tataiaknak az újonnan épült, vakok és gyengén látók komplex ellátását szolgáló intézményt. Sokan kíváncsiak voltak a Diófa utcai központra, mely november elsején kezdi meg működését.

 

A ház alapkövét alig egy éve tették le, most pedig már a munkaerő-felvétel zajlik. A látássérültek ellátására biztosítják az önellátáshoz, önfenntartáshoz szükséges készségek, képességek és ismeretek fejlesztésének lehetőségét, a szociális biztonsághoz szükséges erőforrások felkutatását, oktatást, szakképzést, a beilleszkedés segítését.

A nagyszámú érdeklődő nyílt napon tekinthette meg az intézményt, mely egymilliár-hétszázhuszonkilenc millió forintos költségvetésből épült,  2600 négyzetméteres és 8000 négyzetméteres udvarral rendelkezik.

Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója elmondta, hogy az épület azért különleges, mert már a tervezés során a látássérültek igényeit vették figyelembe. A város és az intézmény vezetősége a kezdetektől fogva együttműködik. Michl József polgármester a kapcsolat továbberősítését szorgalmazza. - Olyan országos hatáskörű intézmény került Tatára, amelyre minden itt lakó büszke lehet - hangsúlyozta Michl József. Bencsik János országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a tatai egy befogadó közösség, nemcsak anyagi, hanem érzelmi kötődés is kialakul majd a látássérültek és a helyiek között. Az intézmény küldetése, hogy minél teljeskörűbb életet élhessenek a vakok és gyengén látók. Ugyanezt a célt említette Szabóné Berta Irén is: a látássérült ember a lehető legönállóbb legyen, a saját otthonában éljen. Itt ehhez megkapja a szükséges tudnivalókat. Így a háztartásban is elboldogul és akár munkahelyet is változtathat. A házat sokan megtekintették, s meghallgatták  dr. Szőke László, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság osztályvezetőjének a köszöntőjét, aki arra kérte a tataiakat, hogy fogadják szeretettel az intézmény lakóit.