A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Rendkívüli testületi ülés volt a Városházán

Rendkívüli testületi ülést tartott október 16-án a tatai önkormányzat képviselő- testülete.

Michl József polgármester az ülést követően tájékoztatott arról, hogy a rendkívüli ülés összehívását a Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium ügye indokolta. Az intézményt ugyanis szeptember első napjával átvette az állami fenntartó, így a Komárom-Esztergom Megyei Szakképzési Centrum része lett. A tanítás rendben elkezdődött, de pénzügyi oldalról még néhány kérdést tisztázni kellett. Az önkormányzat a korábbi hónapokban megvásárolta a Szakmai Képzésért Közalapítvány tulajdonában lévő, a kórház melletti, Bercsényi utcai épület nagy részét azért, hogy az alapítvány ki tudja fizetni azokat az adósságokat , amelyeket az iskola hátrahagyott. Azonban az az összeg, amiért az önkormányzat megvásárolta az ingatlant, nem volt elegendő minden költség kifizetésére, ugyanis időközben kiderült, hogy több olyan költség van még, melyek az iskola részéről korábban nem kerültek kifizetésre.  Mivel ezekért a hátramaradott költségekért is a volt fenntartónak kell jótállnia, ezért a közalapítvány azzal a kéréssel fordult a városhoz, hogy az további 14 millió forint támogatást nyújtson-erről döntött a testület pénteken.

Számos, aktuális ingatlannal kapcsolatos ügyet is megtárgyaltak pénteken a képviselők. Az önkormányzat több pályázatot is kiírt ingatlanértékesítésekre, aminek a fő oka az, hogy annak az összegnek amit a Bláthy Iskola kapcsán a városnak ki kellett fizetnie- nem tervezett kiadásként-a fedezetét megteremtsék. Az eladások nyomán 129 millió forint folyik így az önkormányzat kasszájába. Eladásra kerül az Ady Endre út 10 szám alatt található üzlethelyiség, a Máriapuszta II.-es telep, illetve néhány kisebb terület, melyek főleg telek-kiegészítések.  Az ingatlaneladásokat gyakran kísérő vitákkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az önkormányzat nemcsak elad, hanem minden évben vásárol is ingatlanokat. Idén is tovább nő a város vagyonmérlege.

A testület tárgyalt még a családsegítési és gyermekjóléti feladatok jövőbeni ellátásáról is. A törvényi rendelkezésnek megfelelően ugyanis a gyermek és a családvédelem témáját a törvényhozó összefogta, és egy olyan döntést hozott, melynek értelmében a jövőben nem különül el a gyermek és családvédelem, hanem ezt egy feladatkörben, egy irányítás alatt, s egy intézményben kell majd januártól elvégezni. A kérdés az, hogy ehhez egy külön,önálló intézményt kell-e létrehozni, vagy sem. A testület pénteken úgy döntött, hogy ezt a feladatot szeretnék továbbvinni a Szociális Alapellátó Intézményen belül több más feladat mellett. Michl József reméli, hogy a testület eme döntését a Kormányhivatal elfogadja majd.

Tájékoztatója végén a városvezető kiemelte, hogy az elmúlt hét, történelmi jelentőségű volt Tata számára, hiszen hivatalosan is elindult az Ipari Parkban a japán rugógyár építkezése, és ugyancsak kiemelkedő alkalom volt a Vakok Intézetének átadási ünnepsége is.