A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Egy hétvége együtt a vadludakkal

XV. TATAI VADLÚD SOKADALOM

2015. NOVEMBER 27-28.

A Tatai Vadlúd Sokadalom pénteken és szombaton idén már 15. alkalommal vár minden érdeklődőt. A programok most is változatosak és különlegesek lesznek.

A 220 hektáros tatai Öreg- tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet itt töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára. A nagy tömegben áttelelő nagy lilikek, vetési és nyári ludak mellett olyan ritkaságnak számító vadlúdfajokat is megfigyelhetünk itt, mint amilyen a vörösnyakú lúd, a kis lilik, a rövidcsőrű lúd, az örvös lúd, vagy az apáca lúd.

A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja idén is az érdeklődőket az Öreg-tó partján. 

Mindenki számára lehetőség lesz teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. Egyedülálló módon, Orbán Zoltán kiváló ornitológus tolmácsolásában nagy kivetítőn is nyomon követhető majd a vadludak ki-és behúzása, valamint a tavon zajló események. A délelőtti körkapcsolás révén pedig hazánk nemzetközi jelentőségű vadlúd vonuló helyeiről kaphatunk közvetlen információkat.

Szombaton, a nap folyamán több alkalommal lesz madárgyűrűzés, melynek során a madarak kézben láthatók és fotózhatók. Emellett előadásokkal, kiadványokkal, különböző élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, zöld- civil szervezetek bemutatkozó standjaival, teleszkópok és kézi távcsövek tesztelési lehetőségével, és számtalan színes programmal vár Mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a vásározók színes adventi forgatagában is ki lehet majd kapcsolódni.

A fesztivál díszvendége idén a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos, az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az általános iskolák előre meghirdetett vetélkedője mellett a rendezvény idején kerül sor az egész napos madármegfigyelő versenyre is. A versenyben különböző kategóriákban 3 fős csapatok vesznek részt. Céljuk, hogy minél több madárfajt lássanak kijelölt területen. A versenynek pontos szabályai vannak, a végső összesítést pedig komoly szakemberekből álló zsűri végzi.

A játszóházban a gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a helyszínen, és izgalmas játékokon keresztül ismerhetik meg, hogy melyik a leggyorsabb vadlúd, hányféle színű lehet egy gólya, ha fehér, vagy ha fekete. De készül kukorica- és szotyikép, madáretető és madárkalács is. Lesz békamentés és békakérdezgető, nyomolvasó játék, madárszínező, madárrajzoló, és a helyi Pötörke Népművészeti Egyesület egy táncházzal is vár minden érdeklődőt.

A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes. További információ, valamint a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján: www.vadludsokadalom.hu

A rendezvény szervezői:

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoport

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület