A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megtartotta idei első ülését Tata Város Képviselő-testülete

A 2016-os esztendő első testületi ülésén 16 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők a Városháza dísztermében.

Az ülés elején, napirend előtti felszólalásában két témát érintett Michl József polgármester. Az egyik egy örömteli hír, hiszen ebben a hónapban vette át dr. Beró Henrietta alpolgármester, valamint Teszáry Eszter Olga diákpolgármester  a „Holnap Városáért" díjat két kategóriában is Budapesten. Az egyik elismerést „A Zöld Városért”, míg a másikat „A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért” kategóriában kapta meg Tata. Legyünk rá tataiként büszkék, hogy egy olyan országos elismeréssel gazdagodtunk, amely értékeli azt, hogy Tata nemcsak szép és komoly örökséggel rendelkezik, hanem ezért a szépségért és örökségért ma is sokat tesz-mondta felszólalásában Michl József.

A másik napirend előtti téma a napi közélet része is, hiszen a migráció, a bevándorlás, a menekülthelyzet mindenkit komolyan elgondolkodtat és aggodalommal tölt el, ezért önkormányzatunk ma egy felterjesztéssel élt a kormány felé, melyre az Alaptörvény ad számunkra lehetőséget-fogalmazott a polgármester hozzátéve, hogy ebben a felterjesztésben azt kérjük a magyar kormánytól, hogy az eddigi hozzáállását folytatva álljon ki Magyarország védelmében elsősorban azért, hogy az  országokra kiosztott betelepítési kvótát hazánknak ne kelljen teljesítenie, és Magyarország tiltakozzon ez ellen. Az erre vonatkozó eredeti javaslatot a testület egy képviselői indítványra reagálva kiegészítette, és ennek nyomán megfogalmazásra került az is, hogy nemcsak a kötelező kvóta ellen, hanem a visszatoloncolás ellen is tiltakozunk, hiszen Magyarország ugyan sokakat regisztrált, de mégsem hazánk volt az első ország, ahová a menekültek Európában beléptek. Nem a háború elől, fájdalmukban-üldöztetésükben menekültekkel szemben, hanem az ő érdekükben kívánunk fellépni-mondta Michl József -az ő érdekük pedig az lenne, hogy az országhatáraik melletti első biztonságos államban létesüljenek olyan stabil és védelmező helyszínek, melyeket az egész Európai Unió egységesen és közösen támogat, lehetőséget adva számukra arra, hogy emberi körülmények között és biztonságban várhassák meg azt, hogy országukban a háború befejeződjön, és visszatelepülhessenek a szülőföldjükre. Ebben vagyunk érdekeltek mindannyian, beleértve a tataiakat is, akik közül már több mint ötezren írták alá azt a nyilatkozatot, amelyben tiltakozásukat névvel is vállalva fejezték ki azt a kérésüket, hogy Magyarországon ne legyen kvóta szerinti kötelező betelepítés-tette hozzá a városvezető.

A napirend előtti felszólalást követően kezdte el munkáját Tata képviselő - testülete, amely első lépésként egy olyan rendelet módosításáról döntött, amit évente megtárgyalnak a HPV elleni védőoltások kapcsán. A döntés értelmében a város a jövőben nemcsak a 13 éves lányoknak, hanem a fiúknak is támogatást ad a védőoltáshoz, mert a legújabb kutatások szerint nekik is érdemes azt megkapniuk, ezért az önkormányzat biztosítja ezt a lehetőséget a tatai gyerekek számára.

Településrendezéshez két előterjesztés is kapcsolódott, így két ügyben is döntött a testület. Az egyik a Fáklya utca környéki településrendezési szabályozás módosítását, míg a másik a Környei út melletti terület szabályozásának az elindítását érintette.

A gazdasági társaságokhoz kapcsolódó előterjesztések témája ahhoz kötődött, hogy az önkormányzat három cégénél is lejár a könyvvizsgálói szerződés, és mivel a város mai ülésén döntött arról, hogy egy új könyvvizsgálóval szerződik, ezért a cégeinél a korábbiakhoz hasonlóan most is az a kívánalom teljesül, hogy ugyanaz a könyvvizsgáló vizsgálja az önkormányzati cégeket mint amelyik a várost, ezzel a döntéssel egy lényegesen praktikusabb és biztonságosabb megoldás születik.

A leghosszabb ideig tárgyalt napirendi pont a pályázatokra vonatkozó előterjesztéshez kapcsolódott, hiszen elérkezett az ideje a 2020-ig szóló uniós pályázatok megtervezésének.  A Területi Operatív Program közel 20 pályázatából már 12 kiírásra került. Michl József elmondta, hogy az eddigi Közép-Dunántúli Operatív Program helyett most Területi Operatív Programok vannak, tehát nem régiókra, hanem megyékre osztotta el a pénzt a kormány. Az új leosztás nyomán döntés született arról, hogy Komárom-Esztergom megye mintegy 25 milliárd forintot oszthat szét a következő években (Tatabánya ebből a pénzből nem kaphat, a megyeszékhely egy külön megyei jogú városoknak szóló csomagban pályázhat). Ennek a pénznek az elosztását a Megyei Önkormányzat szervezheti, a pályázatokat pedig minősíti majd. Az eddig kiírásra került 12 pályázatból Tata városa legalább 6-7-re szeretne pályázatot benyújtani. A polgármester a testületi ülés után tartott sajtótájékoztatóján a tervezett pályázatok közé sorolva megemlítette egy olyan konyha megépítését, ami nemcsak a város óvodáira főz, hanem az iskolák számára is. A Kőkúti iskola konyháját egy komoly fejlesztéssel átépítve mintegy 1800 gyermek étkeztetését lehetne biztosítani, s a konyha mellet egy olyan kis előkészítő üzemet is létrehoznának, ami a zöldségek - gyümölcsök előkészítését végezné, elsősorban rehabilitációs munkatársak alkalmazásával. A tervezett pályázatok között van még a Kertvárosi Óvoda újjáépítése, a turisztikai pályázatok terén a Kőfaragó - ház és a Kálvária domb megújítása, valamint az Angolpark fejlesztésének harmadik üteme is. Ugyancsak a pályázati elképzelések között szerepel az Építők Parkjában egy tartalmas és színvonalas kikapcsolódásra, pihenésre alkalmas tér kialakítása minden korosztály számára, ezért a park és az ottani tóparti rész megújítása is fontos terv. Az agostyániak számára jó hír, hogy a kerékpárút fejlesztések terén az első helyre került egy Tata-Agostyán közti kerékpárút létrehozása, míg az energiaracionalizálás terén az Eötvös Gimnázium áll az első helyen, az intézmény nyílászáró cseréjét, szigetelés és fűtéskorszerűsítését is szintén TOP-os pályázat segítségével szeretnék megvalósítani. A képviselő-testület egyhangú igennel támogatta az önkormányzat pályázati terveit.

A vagyongazdálkodással kapcsolatban is hozott döntést a testület, amely a Kőkúti Általános Iskola melletti sportcsarnok építéséhez kapcsolódott. Újabb fázisába lép ugyanis a TAC csarnok építése, elindul a második ütem, ezért a költségvetésben meghatározott önerő támogatásról született döntés, a támogatást az önkormányzat ennek nyomán biztosítja. Michl József polgármester megerősítette: a híresztelésekkel ellentétben semmilyen statikai gond nincs az építkezéssel, a sportcsarnok biztos lábakon áll, az építkezés második üteme pedig hamarosan elindul.

A testületi ülés humánszolgáltatáshoz kapcsolódó előterjesztésekkel is foglalkozott, a témában szerepelt a Szociális Alapellátó Intézmény idei költségvetésének előzetes véleményezése, a volt Bláthy Ottó Szakközépiskola egyes vagyontárgyainak a Tatabányai Szakképzési Centrum részére történő tulajdonba adása, valamint a Kuny Domokos Múzeum akkreditációjának fenntartásához szükséges feltételek biztosítása. Ez utóbbiról Michl József elmondta:- négy régésztechnikus állandó foglalkoztatásáról kellett dönteniük, a múzeumban korábban is alkalmaztak szakembereket ezen a munkaterületen, de ahhoz, hogy az intézmény akkreditációja továbbra is megmaradjon a régészeti tevékenységre, külön határozatban kellett dönteni a régésztechnikusok alkalmazásáról.

A testület további naprendjei közül Michl József polgármester kiemelte még azt a döntést, melynek nyomán a város a Mentőszolgálat munkáját továbbra is segíti, a szolgálatot támogató alapítvány javára ítéltek meg 300.000 forintot. A polgármester külön megköszönte a Mentőszolgálat munkáját a városban, különösen azóta, hogy az ügyeleti rendben az Egészségügyi Alapellátó által működtetett háziorvosi ügyeletben most már a hívások a mentőszolgálathoz érkeznek, s ők riasztják a háziorvosi ügyeletet amennyiben arra van szükség, de így lehetőségük van jóval hamarabb mentőautót is küldeni a helyszínre, ha az indokolt.

A képviselő-testület utolsó napirendje egy zárt ülés keretében hozott döntés volt arról, hogy Tata Városa egy új könyvvizsgálót választott, egy helyi céget jelöltek meg a könyvvizsgálói feladatok jövőbeni elvégzésére, amely a város önkormányzatának biztonságos pénzügyi gazdálkodási feladatainak elvégzéséhez szükséges. A kiírásra egyébként 5 pályázat érkezett, ezek közül választottak a testület tagjai.

Tata Város Önkormányzatának Képviselő-testülete legközelebb február 24-én ülésezik majd.