A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatai sikerrel zárult a Farsang Kupa – rekordszámú versenyző mutatkozott be idén

14. alkalommal rendezte meg a Tatai Olimpiai Központban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális Szervezete a Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságot, amelyen idén minden eddiginél nagyobb számú versenyző indult.

A helyszínen a délelőtt folyamán 150 munkát zsűriztek, 80 felnőtt, 69 diák és 25 iskola –ebből 4 határon túli- indult a megmérettetésen. Ebben az évben is szakács, cukrász, pincér, pék és koktélos kategóriákban regisztráltak a versenyzők, de mellettük képviseltették magukat a zöldségfaragók, és színesítette a programot egy új kategória is, a cukorvirág, s ugyancsak újdonságként baristák is bemutatkoztak a különböző szponzori és szakmai standok mellett. A délután folyamán az MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar koncertje szórakoztatta a közönséget, amely a különleges és ínycsiklandó látványosságok egész sorát tekinthette meg a fantasztikusan feldíszített asztalokon.

A verseny reggeli megnyitóján Michl József Tata polgármestere külön  köszönetet mondott a szervező Petrezselyem családnak, hosszú évek óta kitartó erőfeszítéseikért, egyedülállóan színvonalas szervező munkájukért, amely komoly üzenetet is hordoz, hiszen a munka és szorgalom gyümölcsein túl arról is árulkodik, hogy az egymásnak adni tudás fantasztikus adománya művészet is egyben. Az indulók szakmájuknak nemcsak a mesterei, hanem a művészei is-fogalmazott a városvezető.

Bencsik János országgyűlési képviselő, aki a Bor- és gasztronómiai albizottság nevében is köszöntötte a résztvevőket elmondta, hogy a Farsang Kupa a hazai gasztronómia kiemelt rendezvénye, hiszen egy olyan gazdasági ágazatról szól, ahol a legnagyobb hozzáadott érték képződik. Olyan tudásra, hozzáállásra, olyan belső tartásra van szükség ebben a hivatásban, amely a végén a megrendelő, a vendég számára a legmagasabb szintű testi-lelki-szellemi jó érzéseket váltja ki. Bencsik János hozzátette: Tata a méretéhez képest már ma is az ország egyik gasztronómiai fővárosa, s hazánkban és itt a térségben is megvan az a lelkiség, szellemiség és felkészültség, ami a csúcsgasztronómiai szolgáltatások biztosításához szükséges.

A zsűrizés előtti percekben Pető István a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, aki az első rendezvény óta résztvevője a Farsang Kupának hangsúlyozta: az esemény jelentősége abban mutatkozik meg leginkább, hogy csiszolgatja a versenyzők szakmai tudását, ízlését és arányérzékét, ezért nagy öröm, hogy sok fiatal mutatkozik be. Az elmúlt több mint egy évtized alatt nagyon sok később világversenyeken is sikeres szakember bontogatta itt a szárnyait, így a Farsang Kupa egyedülállóvá vált az országban, mert nincs máshol olyan verseny, ahol a fiatalok ilyen nagy számban vannak jelen, és ahol a szakmának minden ága megmutatja magát – mondta Pető István.

Krivács András a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezető elnöke a helyszínen kiemelte, hogy 2016 a Gasztroélmények Éve Magyarországon, s a tatai verseny ennek nyomán kiváló alkalom arra, hogy a hungarikumok, az agrárium és a turizmus még szorosabban együttműködve tudja megmutatni egymásra támaszkodó hatását. Ez pedig a szakembereket is arra sarkallhatja, hogy minél több élményt és örömet adjanak a vendégeknek az év folyamán.

A megnyitón Szerencsés László a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy örömmel tett eleget a szervezők meghívásának, hiszen a kamara kiemelt célja a szakképzés támogatása, a Farsang Kupán pedig olimpiai és világbajnok mesterekkel találkozhatnak a tanulók, akiknek van mit ellesniük a szakma legjobbjaitól.

A zsűrizést követően déltől a nagyközönség előtt is megnyíltak a kapuk, az esti díjátadóig folyamatos volt a zsúfoltság a csarnokban, ahol a versenymunkákkal feldíszített asztalsorok között sétáltak a nézők, érdeklődők, egészen az eredményhirdetésig. Petrezselyem Antalné, Venesz József-díjas mestercukrász, a Farsang Kupa egyik kitalálója és fő szervezője elárulta, hogy minden versenyző egy diplomát kapott, amely egy 1800-as évekből származó könyv egyik korabeli oldala alapján készült. A díjazottak egyedi, fazekasok által tervezett és készített érmeket vehettek át elismerésként, a tanulók ehhez egy kupát, a felnőttek pedig egy fazekas munkát kaptak, és természetesen nem maradtak el a legjobbaknak járó szponzori különdíjak sem.

Az idei Farsang Kupán sok megyei és tatai versenyző részesült elismerésben. Külön öröm számunkra, hogy az iskolák mezőnyében hazai győzelem született, hiszen a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola nyerte kategóriájában a fődíjat. Gratulálunk nekik a sikerhez, és persze minden résztvevőnek, aki munkájával hozzájárult városunk kiemelkedő rendezvényéhez, valamint a szervezőknek, és a Petrezselyem családnak. Jövőre újra találkozunk, a tervek szerint akkor már Tata új sportcsarnokában, ahol megújult környezetben, az ideihez hasonló kimagasló színvonalú verseny várja a tataiakat és városunk vendégeit.

(A megyei eredményekről és a résztvevőkről a mellékletben olvashat.)

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja Farsang Kupa-Eredmények.doc78 KB