Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Gyermekrajzokkal díszített falinaptárakat kapnak a környezettudatos tatai iskolások

A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság a 2015. évi környezetvédelmi alap keretéből helyi általános iskolásoknak írt ki rajzpályázatot „Te Ne Dobd El” címmel. Az elkészült alkotások felhasználásával készült egy falinaptár, melyet ezekben a napokban kapnak meg az érintett iskolák és diákok Horváthy Lóránt bizottsági elnöktől.

A környezetvédelmi alapot 1999 óta minden évben kiosztja az önkormányzat, felhasználásáról a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság dönt. Tavaly márciusban 4 millió forint kiosztásáról született döntés, akkor hat pályázatot írtak ki. A kategóriák között volt civil és intézményi, média, virágosítással kapcsolatos, a legszebb konyhakerteket jutalmazó, valamint komposztálási illetve rajzpályázat is. Ez utóbbi kapcsolódik ahhoz, hogy minden évben megrendezik a „Te Szedd” hulladékgyűjtési akciót, amelynek keretében országosan gyűjthetjük a hulladékot. Ehhez a kezdeményezéshez Tata is csatlakozni szokott, a hulladékok eldobását azonban meg lehetne előzni azzal, ha már az óvodások, általános iskolások nevelésénél tudatosítjuk bennük, hogy ne dobják el a szemetet. Ezért a megelőzést hangsúlyozva „Te Ne Dobd El” címmel az önkormányzat pályázatot hirdetett a gyerekeknek, hogy rajzolják le azt, milyen elképzeléseik vannak saját környezetük védelméről. A Magyary Zoltán Művelődési Központban tavaly októberben rendezték a környezetvédelmi témájú gyermekrajz kiállítás megnyitóját, valamint a Környezetvédelmi Alap díjkiosztóját. A felhívásra 2015-ben összesen 30 pályázat, valamint 50 rajz érkezett be. A kiállítás után a beérkezett rajzokból készült el egy falinaptár, melyet megkapnak a nevező iskolák, és azok a gyerekek, akik a benne szereplő rajzokat készítették.

Horváthy Lóránt a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke a mai átadón a Kőkúti Általános Iskola aulájában elmondta, hogy a „Te Ne Dobd El” a megközelítés miatt eredményesebb mint a „Te Szedd”, hiszen ez utóbbi esetben sokan szabadidejüket, önkéntességüket ajánlják fel más emberek nemtörődömsége miatt, míg a tatai akcióval a gyerekek tudatosságát célzottan irányítják arra, hogy ne dobják el a hulladékot, mert annak komoly következményei lesznek.

A gyermekrajzokkal díszített, színes falinaptárak a héten a Kőkúti, a Vaszary és a Jázmin Iskolákban, valamint a Bartók Óvodában találnak gazdára.