A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Ülésezett Tata Képviselő-testülete

26 napirendi pontot tárgyaltak a város képviselői márciusi ülésükön a Városháza dísztermében, ahol elsőként rendeletek módosítására került sor.

A többek között az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére, a lakbérek mértékére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokkal kapcsolatos rendeletek módosításának egyik oka a jogszabályi háttér megváltozása volt. A közterületek elnevezésére vonatkozó rendelettel kapcsolatban pedig felmerült annak igénye, hogy a magánutak esetében is legyen lehetőség azok elnevezésére. A képviselőtestület módosította a háztartási szennyvíz begyűjtéséről szóló rendeletét is, aminek nyomán minimálisan megemelkedik a Városgazda Kft. által végzett szennyvíz begyűjtés költsége.

Napirendi pontra kerültek az önkormányzat gazdasági társaságai, többek között a Fényes Fürdő Kft. és a Városkapu Zrt. is. Ezzel kapcsolatban Michl József az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta:- egy korábbi döntést követően, elindult a Városkapu és a Fényes Fürdő összeolvadásának folyamata. A testület úgy döntött, hogy a jövőben két meghatározó cége legyen a városnak, az egyik a Városgazda, amely Tata üzemeltetésével foglalkozik, a másik pedig a Városkapu, amely elsősorban a humán jellegű szolgáltatások területén tevékenykedik. 

Az ülés során tájékoztató hangzott el az Eötvös József Gimnázium és Kollégium 2016. évi pénzügyi tervéről is. Az önkormányzat áttételesen a fenntartója-nemcsak működtetője-az intézménynek már nyolc éve, ami egy magasabb biztonságot jelent a működés szempontjából. A beszámoló során több kérdés vetődött fel az elmúlt évek változásairól, az iskola fejlődéséről. Tata polgármestere elmondta: - az Eötvös Gimnáziumnak egy olyan elit oktatási intézménynek kell lennie, amelynek elsődleges feladata a legtehetségesebb gyerekek eljuttatása a legjobb hazai felsőoktatási intézményekbe, s cél az is, hogy az iskola az 50 legjobb magyar gimnázium között legyen. Ennek a megvalósítási lehetőségeiről szintén egyeztetett a testület szerdai ülésén.

Pályázatokkal kapcsolatos előterjesztést is tárgyaltak a délelőtt folyamán, mivel két olyan új pályázati lehetőség is van , melyekre a város mindenképpen szeretne jelentkezni. A megye által gondozott és kiírt körben, a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből Tata több ötlet és fejlesztési lehetőség megvalósításával is szeretne részesülni. Ezek között van a Tata-Agostyán kerékpárút megépítése, valamint a Kálvária domb mellett található, Fazekas utcai Kőfaragó háznak, a hozzá kapcsolódó Fellner Jakab kilátónak, és a Kálvária dombi szoborcsoportnak a felújítása. A képviselő-testület megszavazta az ezen elképzelések megvalósítását szolgáló pályázatok beadását.

A testület négy napirendi pontot tárgyalt a vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó előterjesztések sorában. Ezek közé tartozott az Ady Endre u. 19. szám alatti épület értékesítésére vonatkozó pályázat kiírása is, mellyel kapcsolatban a polgármester elmondta: - az önkormányzat eladásra kínálja ezt az ingatlant, amit korábban is pályáztattak már. Most 41 millió forintos induló árról lehet pályázatot beadni az épületre.

A humánszolgáltatáshoz kapcsolódó előterjesztések sorában szerepelt a Juniorka Alapítvánnyal kötött közoktatási megállapodás felülvizsgálata, melynek nyomán az önkormányzat meghosszabbítja és fenntartja a 10 éve meglévő szerződést, amely a múltban is segítette az óvoda és bölcsőde kiváló működését.

Az egyéb napirendi pontok között a testület márciusi ülésén szerepelt a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti felépítése és létszáma. A hivatal létszáma mindig az aktuális szükségletekhez igazodik - nyilatkozta Michl József hozzátéve, hogy ennek kapcsán szó esett arról: szeretnék bevezetni a városban a mezőőri szolgálatot a külterületek ellenőrzésének és felügyeletének érdekében, valamint szükség van a közterület felügyelet munkájának kiegészítésére, így egy fővel emelik a területen dolgozók létszámát. Új kollegák érkeznek a városfejlesztési irodába is, ahová energetikus mérnököt és az utak fenntartásával foglalkozó szakembert keres az önkormányzat.

Közterület elnevezéséről is döntöttek a képviselők, ugyanis Valasek Ferenc nevét kapta meg a Csever utca mögötti kis utca Tatán. A két ülés közötti témák közül pedig Michl József sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az Eötvös József Gimnázium sportcsarnokát-mely a város tulajdonában van- Ádám Sándor, egykori testnevelő tanárról nevezik el. A névadó ünnepségen egy emléktáblát is elhelyeznek majd az Ádám Sándor Csarnok falán.

Tata Város Képviselő-testülete legközelebb április 27-én ülésezik majd.