A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A Tatai Közös Önkormányzat is „Spórol@kiloWattal”

Energia-megtakarítási versenyt hirdettek idén tavasszal a Green Dependent Intézet szervezésében „Spórolunk@kiloWattal” címmel a közszféra számára kilenc uniós tagállamban, köztük hazánkban is. Magyarországon 9 település verseng, 20 épülettel, a megmérettetésben a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal is részt vesz. A program célja: a klímaváltozás elleni küzdelem, az energiahasználat és szokásaink megváltoztatása az irodákban.

A Kossuth tér 1. szám alatti hivatali épülettel együtt a kontinensen 180 középület méri össze erejét, hatékonyságát, három területen. Az egyik az energia-megtakarítás, az energiafogyasztással kapcsolatos rossz szokások megváltoztatása, a második a legkreatívabb spórolási kampány megszervezése, a harmadik pedig a legjobb energia-megtakarítási akcióterv kidolgozása.

Mivel a közszférának példamutató szerepe van az energiahatékonyságban, ezért a tatai hivatal fontosnak tartja, hogy jó példával járjon elöl, és kampányával pozitív üzenetet közvetítsen a városban. A verseny idén márciusban indult, és 2017. február 28-ig tart.

A program tájékoztató előadásokkal kezdődött, melyeken a hivatal munkatársai is alaposan megismerhették a Spórolunk@kiloWattal kampányt. Ezzel párhuzamosan Tatán megalakult egy Munkahelyi EnergiaKözösség, amelynek feladata a kampány szervezése, koordinálása és lebonyolítása. A közösség létrehozott egy akciótervet, aminek alapján végrehajtják majd a tatai kampányt, és folyamatosan mérik az eredményeket. A nemzeti projektpartner pedig biztosítja azt a háttértudást, eszközöket és támogatást, mellyel az EnergiaKözösség ellenőrizni és csökkenteni tudja az épület energiafogyasztását.

A kampány számos változást hoz a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak mindennapjaiba. Az EnergiaKözösség tagjai már megkezdték a hőmérséklet és a páratartalom mérését az irodákban, és folyamatosan ellenőrizni fogják a víz, a fűtés és az áramfogyasztási adatokat is. Az akcióterv nemcsak a feladatokat rögzíti, hanem meg is jutalmazza azokat, akik aktívan kapcsolódnak a kampányhoz. A jövőben a hivatal számos területen igyekszik dolgozói figyelmét a környezettudatos gondolkodás felé irányítani, többek között a következő témákban:

-tudatosabb számítógép használat (teljes áramtalanítás, képernyővédő megszüntetése….stb);

-az elektronikus ügyintézés népszerűsítése, ezzel csökkentve a felhasznált papír mennyiségét;

-kétoldalas nyomtatás;

-szelektív hulladékgyűjtés;

-lámpák leoltása ha már nincs rájuk szükség;

-a fűtés és a klímarendszer az időjárásnak és az irodai hőmérsékletnek megfelelő, átgondolt használata.

Természetesen számtalan praktikus ötlettel és újdonsággal segíti a hivatali épületben dolgozókat a kampány során a helyi EnergiaKözösség. Így többek között igény szerint asztali lámpákat adnak a kollégáknak az alacsonyabb áramfelhasználás érdekében, az irodákba új növények kerülnek a magasabb páratartalom elérése miatt, billenőkapcsolókat rendelnek a munkaasztalokhoz, hogy a teljes áramtalanítás egyszerűbb legyen, új – korszerű nyomtatókat és fénymásolókat telepítettek, LED-es izzókat tesznek a világítótestekbe, beállítják és ellenőrzik a hűtőszekrényeket, szelektív papírgyűjtőket helyeznek a fénymásolók mellé, újrahasznosított anyagból készült irodaszereket rendelnek, figyelemfelhívó plakátokat és matricákat helyeznek el a helyiségekben.

Az Önkormányzati Hivatal EnergiaKözössége már szorgalmasan dolgozik az akcióterv és a projekt egyes lépéseinek kivitelezésén, de nyitottak a kívülről érkező új és hasznos ötletekre is. A tatai közösség tagjai: dr. Frivaldszky Gáspár aljegyző, Fesselné Harsányi Marietta adócsoport vezető, Kiss Zsolt főépítész, valamint Mürkl Levente környezetvédelmi és energetikai referens.

A verseny jövő február végén zárul, ezt követi majd az eredmények kiértékelése, aztán az országos, végül a nemzetközi díjkiosztó rendezvény. Reméljük, Tata ezúttal is a legjobbak között szerepel!