A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Idén is nagyot durran a Patara!

Május 27 és 29 között idén is megrendezik Európa legrangosabb török kori történelmi fesztiválját városunkban, ahol a Tatai Vár és az Öreg-tó környezetében ismét megelevenedik majd a legendás 1597. évi ostrom.  Az aktuális programról csütörtöki sajtótájékoztatójukon számoltak be a szervezők.

Az idén már 9. várostrom, a kor egy különleges fegyverének, a patara bevetésének első sikeres magyarországi kísérletét idézi fel, s a korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek most is egyedülálló élményt ígérnek a nézők számára. A „Tatai Patara 1597.” Török Kori Történelmi Fesztivál egyre különlegesebb programokkal várja az érkezőket, akik belemerülhetnek majd a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatják magukat a korabeli mesterségekben, vagy akár a kornak megfelelő ételek elkészítésében is.

Múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok várják a látogatókat, akik még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetnek, a korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival várja a közönséget. Mindeközben „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol több mint 300 néptáncos táncházzal, és a rangos Nemzetközi Néptánc Találkozóval készül az eseményre, de a kontraszt kedvéért, a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja haditechnikai eszközeit. A Komárom-Esztergom Megyei Jogász Egylet részvételével ebben az évben sem marad el a jogászkonferencia, mely az érintett kor magyarországi családi viszonyaival, és az erre a témára vonatkozó joganyaggal foglalkozik.

A sajtótájékoztatón Zombori Mihály főrendező elmondta, hogy a fesztiválon két helyen: a Kastély téren és a Rondellánál lesznek lelátók, s emellett két LED fal is azt szolgálja majd, hogy a nézők minél jobban lássák az eseményeket.

Perger Gyula, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója arról tájékoztatott, hogy a múzeum a fesztivál ideje alatt 3 kiállítással várja látogatóit. A „Vithánvár omladékai” című tárlat a már évek óta folyó vitányvári ásatások eredményeit, a vár történetét, az előkerült leletanyagot mutatja be. A másik időszaki kiállítás a 16. század hangulatát idézi, címe: "Kultúrák határán – Étkezés megyénk végváraiban a török korban", míg a harmadik egy különleges téglákból összeállított tárlat lesz.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a város jó szívvel adja oda azt a területet ami a programok kivitelezéséhez szükséges, s a tér folyamatosan bővül a jövőben, hiszen például az Esterházy - kastély felújításával új arculatot kap majd a Kastély tér és környezete is. A polgármester minden résztvevőnek és szervezőnek köszönetet mondott, kiemelve, hogy az ifjúság történelem iránti szeretetét a fesztivál továbbra is próbálja erősíteni és segíteni.

A rendezvény programjában idén is kiemelt szerepet kap a Magyar Honvédség, lesz haditechnikai bemutató és részt vesznek a Diák Patarán is, amit csütörtökön rendeznek majd. Természetesen a Katonazenekari Fesztivál sem marad el, Balázs Attila őrnagy, a MH. 25. Klapka György Lövészdandár Fúvószenekar vezetője elmondta, hogy idén a fesztivált új helyen, a Kossuth téren rendezik meg, közel 100 zenész részvételével. A házigazda tataiakon kívül a zenekarok Kaposvárról, Szentendréről és Szolnokról érkeznek hozzánk. A Katonazenekari Fesztivál szombaton délután 3 órakor kezdődik, amikor nemcsak külön-külön lépnek majd fel az együttesek, hanem egyesített zenekarként is megszólalnak, és levonulnak a várhoz.

A rendezvény szakmai partnerei: a Kuny Domokos Múzeum, a MH 25. Klapka György Lövészdandár, a Nádasdy Ferenc Múzeum Sárvár, és a Tatabányai Múzeum. A török-kori harcokat megjelenítő hagyományőrző bemutatókon idén is Dr. Négyesi Lajos hadtörténész, egyetemi docenstől hallhatnak a nézők szakmai kommentárokat, aki közreműködött a haditervek kidolgozásában is. A programok megvalósításában a szakértők mellett a három helyi hagyományőrző csapat is részt vesz - Gölbasi Vitézei Egyesület Tata Várának Janicsárjai, a Pálffy Kompánia, és a Tata Várának Seymenjei.

A Tatai Patara idén több mint 400 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőr, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően jön létre. A monumentális csatajelentekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, sejmenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően. Az esemény egyedülálló lehetőség a kikapcsolódásra és a történelem élményszerű befogadására. A gyermekek számára a jövő tanulási módszere lehet, amely a valóban átélt élményekre alapozza a biztos tudást. Emellett „Aprajafalvában" kézműves foglalkozások, és népi játszótér is várja majd a kicsiket, és a tavalyi sikert követően az idei évben is lesz „Diák Patara” a fesztivál kezdetét megelőző napon.

A fesztivál részletes programját megtalálják a www.tataipatara.hu weboldalon.