A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megtartotta májusi ülését a képviselő-testület

Május 25-én tartotta aktuális ülését Tata Város Képviselő-testülete, amely 22 napirendi pontot tárgyalt a Városháza dísztermében.

A rendelet-alkotáshoz fűződő előterjesztések sorában a 2015. évi költségvetés zárszámadásával kezdték munkájukat a képviselők, a tavalyi év gazdálkodásával kapcsolatban. Idén többlettel tudjuk lezárni az elmúlt évet - nyilatkozta az ülés utáni sajtótájékoztatóján Michl József polgármester, hozzátéve, hogy ez az eredmény  különböző átcsoportosításoknak, a magasabb adóbevételeknek, és olyan állami támogatásoknak is köszönhető, melyekre még az előző év elején nem számítottak. A működtetési oldal tekintetében takarékos, precíz költségvetést követve szeretnénk, hogy azokra a dolgokra, melyek városi szinten a napi kiadásainkat jelentik, a lehető leghatékonyabban használjuk fel a pénzünket. Ezt szolgálta például tavaly az energiatakarékos közvilágítás fejlesztése, ami már 2015-ben olcsóbbá tette Tata közvilágítását. A fejlesztési oldalon a legnagyobb lépést a Kossuth-tér megújítása jelentette, de az összes más nagy projektünk is lezárult, és mellette a mindennapi életünket is segítette a költségvetés- mondta a polgármester.

A gazdasági társaságokhoz kapcsolódó előterjesztések között az ülésen sor került többek között a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. 2015. évi pénzügyi beszámolójára, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület idei évre vonatkozó szakmai feladat és pénzügyi tervére, valamint a Tatai Fényes Fürdő Kft. múlt évi beszámolójára is. A Fényes Fürdő Kft.-vel kapcsolatban örömmel állapította meg a testület, hogy tavaly 20 millió forintos eredménnyel zárta az évet, ami szép befejezése annak az időszaknak is, amikor önállóan működött, hiszen idén született döntés arról, hogy a Kft.-t egybeolvasztják a Városkapu Zrt.-vel, ami május végén meg is valósul.

Az ülésen tájékoztató hangzott el a Tatán működő közműszolgáltatók idei fejlesztési terveiről, ugyanis az előírások alapján a településeken működő közszolgáltatók évente ismertetik az illetékes önkormányzatokkal a tervezett fejlesztési elképzeléseiket. Egy másik tájékoztató pedig az önkormányzat gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatinak ellátásáról, valamint a Tatai Járási Hivatal, tavaly végzett gyámügyi és gyermekvédelmi hatósági tevékenységéről szólt. Ezzel kapcsolatban Michl József elmondta:- az önkormányzat számára kiemelten fontos a tatai és kistérségi gyerekek életminőségének javítása, ehhez pedig elsősorban arra van szükség, hogy tisztán és pontosan láthatóak legyenek azok a nehézségek, melyekkel a gyerekek és családjaik küzdenek, az ezzel kapcsolatos adatokra alapozva lehet ugyanis tervet készíteni a megoldások érdekében.

Intézményvezetői megbízásról is döntöttek szerdai ülésükön a képviselők. Két óvodában hirdetett önkormányzatunk óvodavezetői beosztásra pályázatot, a két feladatkörre három pályázat érkezett. A Bartók Béla Óvodára meghirdetett pályázat eredménytelen lett, mivel egyik pályázó sem kapott többségi szavazatot a testülettől, ezért ott Szijjné Mokánszki Natáliát bízták meg a képviselők 1 évre –az új pályázat lezárásáig- a vezetői feladatok ellátásával. A Kincseskert Óvodában a jelenlegi vezetőt, Görözdiné Vojnits Klárát bízta meg a testület a következő 5 esztendőre.

Napirendi pontra került a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti tagozódása is. Az önkormányzati feladatellátás változása - a közszolgáltatások előtérbe kerülése - miatt, valamint az elmúlt másfél év működési tapasztalatai alapján ugyanis átértékelődtek a hivatali működés szervezeti keretei, ezért június első napjától új iroda-felosztással működik majd az intézmény. Ennek nyomán a következő hónaptól a Humánszolgáltatási iroda, a Pénzügyi és intézménygazdálkodási iroda, az Adó-és vagyongazdálkodási iroda, valamint a  Városfejlesztési és-üzemeltetési iroda működésével a hivatal hatékonyabban, és még magasabb szintű vezetési struktúrával tudja majd ellátni feladatait.

Városunk képviselő-testülete zárt ülés keretében tárgyalt az Év Közszolgálati Dolgozója Díj idei adományozásáról, ezt megelőzően beszámoló hangzott el a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, valamint a két ülés között történt fontosabb eseményekről is. Michl József ezek közül kiemelte azt a döntés, mely alapján városunk 250 000 forinttal járul hozzá egy új műszer megvásárlásához, az Országos Mentőszolgálat tatabányai mentőállomása számára, az eszköz a tatai ellátásban is segítséget nyújt majd a jövőben.

Emellett a testület elfogadta a Tatai Kenderke Néptánc Egyesület támogatási kérelmét is, a 17. Tatai Sokadalom megrendezéséhez. A rendezvényhez a korábbi években is hozzájárult az önkormányzat azért, hogy a tataiaknak ne kelljen belépőt váltaniuk az eseményre. Városunkban így idén is két olyan nívós rendezvény lesz, amelyre nem kell karszalagot váltani: az említett Tatai Sokadalom, valamint az őszi Vadlúd Sokadalom- mindkét esemény részesül önkormányzati támogatásban. A polgármester elmondta, hogy természetesen a többi nagy rendezvényt is komolyan segíti a város, hiszen a teljes területet ingyenesen biztosítják számukra, kiegészítve valamilyen szolgáltatással. Ezek közül az első a most hétvégén sorra kerülő „Tatai Patara 1597.” Török- Kori Történelmi Fesztivál, amelyre nagy szeretettel várják a látogatókat. A 2016-os Patara külön színfoltja lesz a Katonazenekari Fesztivál, ami idén az eddig megszokottól eltérően új helyszínen, a Kossuth téren várja majd a vendégeket szombat délután 15 órakor.