Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A művészeti díjak átadásával megnyitotta kapuit a Sokadalom

A Tatai Kenderke Néptáncegyesület ezen a hétvégén már 17. alkalommal rendezi meg a Tatai Sokadalmat, amelynek pénteki megnyitóján a városi művészeti díjakat is átadták.

„Sokat dolgoztunk, nagy szeretettel készültünk és reméljük, hogy a látogatóknak sok élményben, örömben lesz részük. Ilyenkor az Angolkert megtelik élettel, és igazán felpezsdül, ezt az életet pedig a közönség hozza ide, a fellépő művészek segítségével” – ezekkel a mondatokkal nyitotta meg a rendezvényt Kun Katalin, a Kenderke igazgatója péntek délután. A vasárnapig tartó népművészeti fesztiválon közel 50 program várja az érdeklődőket az Angolparkban. A Tatai Önkormányzat támogatásának köszönhetően idén is ingyenesen látogatható a rendezvény, amit támogat a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola, és a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiuma is.

Megnyitó beszédében Bencsik János országgyűlési képviselő a művészeti tevékenységekre utalva elmondta, ebben a munkában erő van, tartás és önismeret - melyre egészséges önbizalom épül, de benne van még a bajtársiasság, a közös élmények, és a szeretet, amely a szívből jön, így fényesíti és erősíti azt, ennél nagyszerűbb dolog pedig egy város, egy nemzet életében nem is lehet. Azt az élményt, ami a felkészülés, a próbák, az előadások során egyénileg és közösen megtapasztalható, senki nem tudja elvenni, és ez adja meg a szív igazi boldogságát- fogalmazott Bencsik János.

Michl József polgármester, a Sokadalom fővédnökeként kiemelte:- az élet mindenki számára úgy kezdődik, hogy valamit kaptunk, a kérdés csak az, hogy a folytatásban képesek vagyunk-e valamennyit mi is mellé teremteni az adománynak. Önmagában a bennünk lévő tehetség egy adottság, de a kérdés az, hogy mit kezdünk vele, és hogyan szolgáljuk általa a világot. Ebben van óriási felelőssége mindenkinek, szülőknek, pedagógusoknak, és a gyerekeknek –mondta a polgármester hozzátéve, hogy amit a tatai művészetet őrzők és építők csinálnak, attól gyönyörűbb lett a városunk, az életünk, és teljesebbé vált ez a közösség, ezt köszönjük meg a Sokadalomban.

A péntek délutáni programban adták át azt a közel 300 különdíjat, amit kimagasló művészeti tevékenységért kaptak a tatai diákok és felkészítőik, mind a csoportosan, mind pedig az egyénileg elért tavalyi eredményeikért. A művészeti díjakat Michl József polgármester, és dr. Beró Henrietta alpolgármester adta át. Művészeti díjra jogosult minden tatai lakcímmel rendelkező tanuló, illetve Tatán működő csoport, aki/amely bármely művészeti ághoz tartozó nemzetközi, országos vagy regionális szintű versenyen 1.-3. helyezést ért el, vagy ilyen versenyen kimagasló művészeti munkájáért egyéb díjazásban (például különdíj) részesült, valamint a felkészítő pedagógusok is.

A fesztiválon gasztrosétány, gyermektisztás, népművészeti vásár, nép-, világ-, és könnyűzenei koncertek, néptáncelőadások várják az érdeklődőket. A Ringatót, a meseelőadásokat és gyerekkoncerteket most is kiemelt figyelemmel szervezték meg, emellett többek között kézműves foglalkozások, kosaras körhinta, valamint hagyományéltető, interaktív múzeum várja a Kenderke játszóban a kisgyermekes családokat.

A Sokadalom második napján, szombaton mutatják be Kun Katalin rendezésében a Jeles napok, ünnepek című néptánc műsort. A Kárpát-medence tradícióit felelevenítő, számos, hiteles forrásból, leírásból összeállított műsor célja, hogy bemutassa népszokásainkat, a hagyományos közösségek összetartó világát, a hétköznapok és az ünnepek örömeit, méltóságát, amelyek a mai kor emberei számára is követendő mintául szolgálhatnak. A műsor egy teljes év eseményein vezeti át a közönséget. Az előadásban a Kenderke Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjai mellett közreműködik a Pötörke Néptáncegyüttes. Az előadás a nagyközönség számára is meghirdetett tűzugrással záródik.

További részletek, információk:

www.facebook.com/tataisokadalom

www.tataisokadalom.hu

 

CsatolmányMéret
Fájl Művészeti díjak 2016.ods16.17 KB