Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tata felkészült az idei nyári turisztikai szezonra

A Tatai Rendőrkapitányság és Tata Város Önkormányzata közös sajtótájékoztatón számolt be az idei turisztikai szezonra és a nyári vakációra való felkészülés részleteiről, valamint a közlekedésbiztonság helyzetéről az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban.

Az önkormányzat képviseletében Michl József polgármester, míg a rendőrség részéről: Farkas Gábor ezredes, megyei főkapitány, dr. Friedrich Gábor r. ezredes, Tata Rendőrkapitányság vezetője, és Sólyáné Farkas Friderika r. alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Michl József a helyszínen elmondta, hogy Tata és a megyei, illetve városi rendőrkapitányság együttműködése példaértékű, hiszen számos közös projektet, ötletet tudtak megvalósítani az elmúlt években, amelyekre büszkék lehetünk. Az együttműködésben új fejlemény, hogy a város egy kamerarendszert hozott létre, a térfigyelő kamerák működésének célja elsősorban a vagyonbiztonság, valamint az ide befutó utak kamerázása, amivel segíteni lehet a rendőrség munkáját azzal, hogy megfigyelhetővé válnak általa a gépjárművek, ez pedig hasznos információt nyújthat egy bűncselekményben való nyomozáskor. Az önkormányzat a már üzemelő kamerarendszer folyamatos bővítését tervezi a jövőben. Michl József megköszönte a rendőrségnek az együttműködést, és elmondta:- a város önkormányzata ebben az évben is nyújt pénzügyi támogatást a rendőrségnek a nyári időszakra, segítve az ilyenkor megnövekedett turistaforgalom, és a rendezvények miatti feladatellátást.

Az idén április óta működő kamerák, a következő tatai helyszíneken találhatóak:

-1-es számú főút Tata átkelési szakasza, Vértesszőlősi úton rendszámfelismerő kamera.

-1-es számú főút Tata átkelési szakasza, Honvéd úton rendszámfelismerő kamera.

-8119-es számú út Tata átkelési szakasza, M1 autópálya felhajtójánál rendszámfelismerő kamera;

-Fekete úton rendszámfelismerő kamera, és a Kossuth téren összesen 8 db térfigyelő kamera.

Farkas Gábor ezredes, megyei főkapitány tájékoztatott arról, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság teljesen felkészült a 2016-os turisztikai szezonra, kiemelten figyelnek a baleset és bűnmegelőzésre, a fokozottabb járőrszolgálatra, az autópályák ellenőrzésére. A cél, hogy a megyében élők, és az ide érkező vendégek biztonságban érezzék magukat. A felkészülés összehangolt együttgondolkodást igényel, amelyért köszönet jár Michl Józsefnek-tette hozzá a főkapitány, kiemelve, hogy a tatai térfigyelő rendszer működtetésének elindítása nagyon fontos előrelépés volt a bűnmegelőzés és a közbiztonság érdekében.

dr. Friedrich Gábor r. ezredes, Tata Rendőrkapitányságának vezetője kiemelte, hogy Tata és térsége turisztikailag frekventált terület, ami rendőri szempontból többletfeladatot jelent a közbiztonság területén. Ettől függetlenül az a tapasztalat, hogy nincs különbség a kiemelt nyári időszak és az év további részei között a bűncselekmények, szabálysértések és egyéb jogsértések adatainak tekintetében. A szezon nagy rendezvényeinek biztosítására is felkészült a tatai kapitányság, s bár az itteni személyzet száma a tömegrendezvényekhez nem elegendő, a rendőrségen belüli együttműködés útján ebben az évben is ki tudják állítani a szükséges létszámot. Friedrich Gábor a sajtótájékoztatón több általános, bűnmegelőzési tanácsot is adott, amelyeket érdemes megfontolni, és alkalmazni a mindennapokban. Ezek szerint:

- ne hagyjunk értéktárgyakat a leparkolt gépjárművek csomagterében,

- a strandokra csak a legszükségesebb értéktárgyakat és okmányokat, és csak a szükséges pénzt vigyük magunkkal, valamint ne hagyjuk őrizetlenül a lepakolt holminkat,

- a kerékpárokat érdemes mindig az erre kijelölt tárolókban elhelyezni, és kerékpárzárat használni,

- valamint tömegrendezvényeken értékeinket, táskánkat helyezzük el úgy magunkon, hogy a lehető legnehezebb legyen azokhoz másoknak hozzáférniük.

A sajtótájékoztatón Sólyáné Farkas Friderika r. alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője beszámolt arról, hogy megyénkben ebben az évben a személyi sérüléssel járó balesetek száma a tavalyihoz hasonlóan alakult, de jó hír, hogy ezen belül a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma csökkent. A városi kamerarendszer a baleset-megelőzés terén is nagyon jól használható - mondta az osztályvezető, aki hangsúlyozta még, hogy a nyári időszakban megnövekszik a gyalogos és a kerékpáros forgalom, ennek megfigyelését pedig kiemelten kell kezelni. Ezen a területen egy új kezdeményezés indult el, egy olyan színes, jól használható információs anyagot készítettek, ami alapvetően a biztonságos kerékpározás szabályaira hívja fel a figyelmet, és amit eljuttatnak a tatai iskolákba, hogy a gyerekek a bizonyítványukkal együtt megkaphassák még a vakáció elején.  A tájékoztatón elhangzott, hogy a tapasztalatok szerint Tatán is sokan vannak, akik nincsenek tisztában azokkal a szabályokkal, melyek a kerékpárosokra vonatkoznak, annak ellenére, hogy nagy számban rendelkeznek jogosítvánnyal és ismerik a KRESZ-t, ezért a jövőben táblákkal és útburkolati jelekkel segítik majd ezt a területet.

A rendőrség a nyári szezonban is nagy erőkkel képviselteti magát az utakon, hogy ezzel is segítsék a közlekedést, és minél hatékonyabban megelőzhessék a baleseteket.

Mindenkinek balesetmentes, jó élményekkel teli nyarat kívánunk!