A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Soros ülését tartotta a képviselő-testület

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete szerdán tartotta júniusi ülését, melyen 25 napirendi pontot tárgyaltak meg a Városháza dísztermében.

A napirendi pontok előtt kiosztották az Év Közszolgálati Dolgozója díjat, melyet idén Szabó István vehetett át. Az ülést követő sajtótájékoztatóján Michl József polgármester elmondta:- Szabó István hosszú ideje dolgozója a hivatalnak, munkáját már a rendszerváltás előtt elkezdte, s elsősorban a város üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki feladatokkal foglalkozik. Munkáját példaértékűen végzi annak ellenére, hogy nagyon nehéz területen dolgozik, hiszen számos konfliktust kell kezelnie a mindennapok során. A díj átadása a július 1-i köztisztviselők és kormánytisztviselők napja alkalmából jelképezi azt a köszönetet, ami a közszolgálati dolgozóknak jár a kormányhivatalban, a járási hivatalban és a polgármesteri hivatalban is, ezért köszönet jár mindazoknak, akik Tata szolgálatában dolgoznak- nyilatkozta a polgármester.

A képviselők munkájukat rendelet-alkotáshoz, és a költségvetéshez kapcsolódó előterjesztések megtárgyalásával kezdték, majd településrendezéshez kapcsolódó előterjesztésekkel folytatták, utóbbi témában elindult Tata Építési Szabályzatának módosítási folyamata. Ezt követően a gazdasági társaságokhoz kapcsolódó előterjesztések következtek 4 napirendi pontban, melyek között szerepelt az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok felügyelő bizottságainak beszámolója az éves tevékenységükről, a Tatai Távhőszolgáltató Kft-vel, és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.-vel kapcsolatos tulajdoni döntések, valamint a Fényes-fürdőn található Grófi-tóval kapcsolatos döntés. Ezzel összefüggésben Michl József elmondta: -az önkormányzat régóta tervezi, hogy a Fényes- fürdőn lévő katonai medencét (Grófi-tó) megújítsa. A tó vize kristálytiszta, viszont az oldalán lévő beton továbbra sem esztétikus, és a közepében még található egy nagyobb terjedelmű agyagpaplan rész, amit ki kell emelni. A testület, szerdai döntésével 50 millió forintot irányzott elő arra, hogy a munkálatokat ez év őszén elvégezhessék, így a beton helyett egy fövenyes partot alakítanak majd ki gyepszőnyeggel, illetve kiemelik a tó aljáról az agyagpaplan maradványt.

A vagyongazdálkodással kapcsolatos előterjesztések sorában többek között döntés született a város tulajdonában lévő egyes földterületek bérbeadásáról, és a Váralja u. 28 szám alatti önkormányzati ingatlan felújításáról, valamint bérbeadásáról. A képviselők ugyancsak döntöttek egy támogatási igény benyújtásáról a helyi közforgalmú közlekedés normatív támogatására vonatkozóan, és az E-mobilitás Interreg projekt partnerségéről egy pályázat keretében, ami tartalmi megújításokra, tanulmányok kiírására és stratégia kidolgozásra ad lehetőséget. Jelen esetben egy olyan pályázatban lévő partnerségről van szó, melynek célja az e-mobilitás, vagyis a leghatékonyabb kihasználása az internetes lehetőségeknek a mindennapjainkban.

A képviselő-testület jóváhagyta azt az együttműködési szándéknyilatkozatot is, melyet az önkormányzat a Nyugat-magyarországi Egyetemmel ír alá. Ezzel kapcsolatban Michl József elmondta:- az intézmény vezetői azzal keresték meg a várost, hogy lehetőleg Tatán szeretnének egy csecsemő és kisgyermek nevelő alapképzést indítani. Ez a fajta képzés még fiatal hazánkban, s a bölcsődéinkben is sokan dolgoznak úgy, hogy nem rendelkeznek még ezzel a diplomával, ám annak megszerzését követően magasabb fizetésben részesülnek majd. Mivel nagy az igény erre a képzésre, így az városunkban is elindulhat a jövőben, s ehhez kapcsolódóan a képviselők arról is döntöttek, hogy a Piarista rendház egy részének karbantartásával helyszínt biztosítanak a képzéshez.

Fenntartói döntés is született a múzeumi feladatok megoldására, hiszen amikor a Kuny Domokos Múzeumot a város átvette az állami fenntartásból, és önkormányzatunk lett a megyei múzeum fenntartója, akkor ezzel Tata egy komoly presztízst jelentő feladatot szerzett, ami nagy felelősséggel is jár. Az ülésen most a múzeum infrastruktúrájának fejlesztése mellett tették le voksukat a képviselők azért, hogy a múzeum munkatársainak ne a vár különböző termeiben kelljen dolgozniuk, hanem a volt szakrendelő intézet egy megfelelő méretű épületrészében legyen a jövőben az igazgatóság, és az irodák, valamint a könyvtár.

A testület, munkáját ezt követően a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény Védőnői Szolgálatának tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásával folytatta, majd sor került arra a tájékoztatóra, amely a képviselő-testület által alapított közalapítványok 2015. évi beszámolóiról szólt. Ezt követte egy előterjesztés, egyes online kommunikációs és közösségi média szolgáltatások bevezetéséről. Az önkormányzatot ugyanis azzal a lehetőséggel kereste meg egy vállalkozás, hogy egy olyan online rendszert dolgoztak ki, amely a lehető legegyszerűbben és a leggyorsabban képes összekötni a városban lévő szolgáltatókat és magánszemélyeket. Ezzel a szolgáltatások kínálata és a kereslet hatékonyan tud majd a jövőben kapcsolatba kerülni egymással, leegyszerűsítve ezzel számos, mindennapi feladat praktikus megoldását.

Ugyancsak a nyári szünet előtti utolsó ülésen döntött testületünk arról a partnerségi megállapodásról, amely a Hungarikum Szövetséggel jön létre. A  helyi értékekben való gondolkodás, nagyon fontos mindenki számára abból a szempontból, hogy az értékeinket ne csak megőrizzük, hanem menedzseljük is, és még jobban meg tudjuk ismertetni- mondta Michl József, ezt a folyamatot pedig nagyban segíti a Hungarikum Szövetség, mely szeretné, hogy hazánk kincsei ne vesszenek el, hanem egyre inkább hozzáférhetővé és ismertté váljanak. Ennek a közösségnek lehet Tata is a tagja, a szerdai pozitív döntés nyomán.

Az ülés végén beszámoló következett a lejárt határidejű képviselő-testületi határozatok végrehajtásáról, valamint a két ülés között történt fontosabb eseményekről, majd zárt ülésen döntöttek a 2016. évi városi kitüntetések odaítéléséről. A kitüntetéseket az augusztus 20-i városi ünnepségen adják majd át, a Kossuth téren.