Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megnyitották az idei Zenei Mesterkurzust

Kedden megnyílt a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus, amely idén már 10. alkalommal fogadja azokat a magyar és külföldi fiatal zenei tehetségeket, akik neves muzsikus tanárok irányítása alatt tökéletesítik tudásukat városunkban, augusztus 16. és 27. között.

A kurzuson hegedű, brácsa, gordonka és zongora hangszereken, illetve kamara együttesekben folyik a képzés. A fiatalok tanárai: Kati Sebestyén (Belgium), Marc Tooten (Belgium), Botvay Károly és Baranyay László (Magyarország). Az elmúlt évek sikerét méltán bizonyítja, hogy a tatai mesterkurzusok magyar résztvevői közül már hét fiatal is felvételt nyert külföldi zenei egyetemekre.

A megnyitó Schiffer Ervin emléktáblájának avatásával kezdődött az Öreg-tó partján, ahol Dezső Marianna kurzusigazgató úgy nyilatkozott: -a kurzus egy fantasztikus összefoglaló lehetősége annak, amit a muzsikuspályán el lehet érni. Lehetőséget biztosít az alapfoktól kezdve, a középfokon át a felsőoktatásban tanuló diákokig a növendékeknek arra, hogy még tovább képezzék magukat, s mindezt egy különleges nemzetközi közegben tehetik, csodás tatai környezetben az Öreg-tó partján, amit a fiatalok nagyon élveznek, hiszen van, aki már 10. alkalommal van itt.

Sebestyén Katalin hegedűművész, a kurzus művészeti igazgatója elmondta:- a szervezőket, tanárokat az fűti, hogy megpróbálják továbbvinni azt a szellemiséget, ami az alapító gondolat is volt, s aminek célja, hogy sok diák érkezzen a programra, s tanuljanak, fejlődjenek az itt töltött napok során.

Michl József polgármester a megnyitón kiemelte: - Tata nemcsak a vizek, hanem a művészetek városa is, és nagy öröm egy ilyen jellegű programsorozatnak helyet adni. Az, hogy fiatal tehetségek a világ számos pontjáról érkezve megismerhetik Tatát, mi pedig az ő tehetségüket,  mindannyiunkat építi.  A kurzus elmúlt 10 éve, városunk művészetének történetében kiemelkedő sorozat, és reméljük, hogy még sokáig fog működni-tette hozzá a polgármester.

A mesterkurzus résztvevőit több ízben is hallhatja a tatai közönség, hiszen a fiatalok számos alkalommal lépnek fel a kurzussal egy időben zajló, 17. Tatai Barokk Fesztivál programjában. A növendékek záró, gála hangversenye augusztus 26-án, este 7 órakor kezdődik, a Kapucinus Templomban.