A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Rendkívüli ülésen tárgyaltak a város képviselői

Rendkívüli testületi ülésen, hét napirendi pontban döntöttek Tata Város Önkormányzat Képviselő- testületének tagjai szeptember 7-én, a Városháza dísztermében.

A napirendi pontok tárgyalása előtt Michl József polgármester megemlékezett a közelmúltban elhunyt Papp Sándor, volt tanácselnökről. Papp Sándor 1983-tól 1987-ig volt a város vezetője, és sokat tett Tata épüléséért, fejlődéséért, de én különösen a sportéletben való tevékenységét szeretném kiemelni-nyilatkozta Michl József. A városi sportéletben, az edzőtábor igazgatójaként, és utána szervezőként rengeteget tett a helyi sportért, amiért hálásak lehetünk. A testület tagjai kifejezték együttérzésüket a család felé, melynek örök büszkesége maradhat Papp Sándor életműve, s amelynek mielőbbi megbékélést kívánunk.

Első napirendi pontként egy pályázati lehetőségről döntött a képviselő-testület, az új tatai piac kialakításának megvalósításával kapcsolatban, valamint egy helyi agrárlogisztikai fejlesztésről, és az iskolai konyhák felújításáról is szavaztak. Ezzel kapcsolatban az ülés utáni sajtótájékoztatóján Michl József elmondta: egy olyan projektet indítottak el a városban, mely azt szolgálja, hogy helyben megtermelt élelmiszerek kerüljenek gyermekeink asztalára. Ehhez egy feldolgozó, előkészítő és raktározó logisztikai központot szeretnének létrehozni, és a tervek szerint az iskolák négy konyháját is megújítják, de a legfontosabb, hogy a jövőben egy egészen más módon étkezzenek majd a tatai gyerekek, amihez nagy szükség lesz a tantestületek együttműködésére is. A pályázat másik része a piacról szól, az Új út és a volt TAC pálya sarkában van egy önkormányzati terület, amelyre az új városi piac építését tervezik. A kiírt tervpályázatra 13 beadvány érkezett, a győztes pályázót augusztusban hirdették ki. Most a legjobbnak ítélt terv megvalósítására nyújtanak be pályázatot, hiszen az önkormányzat szeretné, ha egy olyan állandó, biztos piaca lenne a városnak, ami méltó Tatához és az itteni hagyományokhoz.

Az ülés következő napirendi pontja az új elkerülő út nyomvonalához kapcsolódott. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy elkészültek az új nyomvonal legújabb változatai, melyeket szeretnének egy szakmai zsűrivel is ellenőriztetni, ehhez viszont arra van szükségük, hogy az önkormányzat mondjon véleményt az elképzelésekről. Ez már nem a korábban tervezett, Vértesszőlős felőli elkerülő út, hanem a déli, amely több ponton is nyújt lehajtási lehetőséget Tatára, s a város számára egy nagyon előnyös fejlesztés lehetne, mivel elvenné azt az óriási terhet, amit az Esztergom felől jövő gépjárműforgalom jelent. A testület szerdán az elkészült tervekből a két legjobb változatot támogatta.

A képviselők megvitatták a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ helyi létrehozásának lehetőségét, ami szorosan összefonódik a Piarista rendház további sorsával is. Fontos feladat, hogy a város, a tulajdonában lévő műemlékeket méltó funkcióval lássa el, és folyamatosan fejlessze is - nyilatkozta a polgármester. Michl József hozzátette:- a rendház korábban alkalmatlanná vált a kollégiumi szerep betöltésére, már 3 éve áll üresen, megújítására azonban nem találtak befektetőket, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy kisebb szakaszokban, maga újítja majd fel. Ennek a megújulásnak az első lépéséről már korábban döntöttek a képviselők, aktuális ülésükön az épület funkciója volt a téma. A Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ szervezete még kialakulóban van, Tata az elsők között adhat neki helyet. Ez azt jelenti, hogy városunk adja az eszközt - vagyis az épületet, az infrastruktúrát-, a különböző egyetemek, főiskolák pedig beszállítanak ide képzéseket. Első képzésként a soproni egyetemről a csecsemő és kisgyermeknevelő szak jöhet Tatára, ami a bölcsődei dolgozók diplomához jutását segíti majd. Emellett szerződés jött létre a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal, amely ugyancsak egy pályázat keretében még pénzt is tud hozni az épület megújításához, s a harmadik lehetőség az ELTE-vel és az egri főiskolával való együttműködés nyomán, tanár továbbképző programok szervezése. A tervek szerint ezek a lehetőségek és képzések, a Piarista rendház folyamatos fejlesztésének alapját jelenthetik a következő években.

Két ingatlan ügyben is döntött szerdán a képviselő-testület, az egyik egy közigazgatási határ módosítására benyújtott kezdeményezés volt a Güntner-Tata. Kft. térségében, a másik pedig a Jávorka Iskola mögötti kosárlabda csarnokkal állt kapcsolatban, ahol a beruházás már folyik, megtörtént az alapozás, a folytatáshoz szükséges közbeszerzés sikerességéhez pedig egy szerződésmódosításról szavaztak a képviselők.

Az ülésen döntés született a Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktumban való részvételről is. Michl József ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az EU olyan hazai projekteket is támogat, amelyek a jövőbeni foglalkoztatási helyzet javulását szolgálják. Ehhez szükséges az oktatás, kompetenciafejlesztés vagy akár új munkahelyek létrehozása, ami azt jelenti, hogy egy komplex lehetőségről van szó, melybe a Megyei Önkormányzat meghívta Tata városát. Ennek a közösségnek a részeként a remények szerint sok tatai juthat majd új munkahelyhez, s a helyi vállalkozások, munkaadók számára is nagy lehetőségeket hozhat az együttműködés.

A képviselő-testület zárt üléssel fejezte be munkáját, melynek témája a szavazatszámláló bizottsági póttagok megválasztása volt.