A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Átadták az NHK Spring első európai gyárát Tatán

A Tatai Ipari Parkban adták át a japán NHK Spring Hungary Kft. első európai termelési központját szeptember 20-án. Az autóipari beszállító cég új rugógyárában, a legmodernebb gyártási technológiát alkalmazzák.

A keddi megnyitó ünnepségen Kosuge Junichi, Japán magyarországi nagykövete kiemelte: az NHK azért választotta Magyarországot és Tatát, mert a kormány, és városunk önkormányzata is támogatta a beruházást. Tata ezen belül külön is segítette az építkezést, valamint a megfelelő munkaerő megtalálását.

Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az átadó ünnepség helyszínén gratulált a tatai városvezetésnek, amely mindvégig rendkívüli professzionalizmussal kezelte ezt a lehetőséget. Az államtitkár elmondta: -Magyarországnak, az elmúlt években tapasztalható pozitív gazdasági teljesítményéhez nélkülözhetetlen hozzájárulással bír a japán vállalatok hazai jelenléte, és köszönet jár ezért a felénk irányuló bizalomért.

A rugógyártó üzem tatai története 2015. október 13-án kezdődött, amikor a hivatalos megnyitó és köszöntő beszédek után, helyére illesztették az épülő gyár egyik födémgerendáját, amit a kiemelt vendégek aláírásaikkal díszítettek. Már évekkel ezelőtt tervezték a beruházást, melynek nyomán egy magas szintű technológia érkezett városunkba, 8 hektárnyi területen.

Nishioka Katsuyuki, a társaság ügyvezető igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: egész Európába fognak alkatrészeket szállítani Tatáról, és reményeik szerint, az NHK Spring Hungary Kft., működésével a magyar gazdaság növekedéséhez is hozzájárul majd.

A vállalatcsoport elnöke, Tamamura Kazumi még tavaly március elején jelentette be, hogy a megnövekedett európai megrendelésekre reagálva Komárom-Esztergom Megyében üzemet építenek, ahol 2020-ra 3,5 millió darab autórugó és 1,2 millió stabilizátor gyártását tervezik. A megnyitó ünnepségen az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy tapasztalataik szerint rendkívül jól képzett a magyar munkaerő, amelynek segítségével csúcsminőségű termékeket gyárthatnak.

Michl József polgármester köszöntő beszédében elmondta: - nagyszerű érzés látni, hogy megvalósult egy álom, itt Tatán. Egy több ezer éve lakott helyen, egy több ezer éves kultúra olyan vállalkozása jött létre, amely magas színvonalú szervezettséggel, nagy hozzáadott értéket adó termeléssel, magasan kvalifikált munkaerővel, a legkorszerűbb technológiával, és hosszú távú tervezéssel ad munkát és lehetőséget sok embernek - mondta a városvezető.

Bencsik János országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Komárom-Esztergom Megye, Tatabánya és Esztergom központtal, a hazai járműgyártás egyik kiemelt fejlesztési régiója. Hálás köszönet a magyar kormánynak azért, mert látták azt, hogy ebben a térségben érdemes újabb japán befektető letelepedését segíteni, és látták azt is, hogy van szorgalom, tehetség, kitartó munka, amely el kell, hogy nyerje a gyümölcsét, és Tata városa el is nyerte ezt a gyümölcsöt- fogalmazott a képviselő.

Az anyagcég, a japán NHK Spring, 1939 óta van jelen a piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a 20 ezret. Termékeik között megtalálhatóak az autóipari rugók, a vasúti alkatrészek, a beléptető rendszerek, a parkolóházak rendszerei és a számítástechnikai alkatrészek. A 2014-es adatok szerint a társaság törzstőkéje 17 milliárd jen, árbevétele 570 milliárd jen volt. Az új tatai üzemben, az NHK Spring Hungary egyelőre 32 alkalmazottal dolgozik.