A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Ádám Sándor nevét viseli az Eötvös Gimnázium sportcsarnoka

Tata Város Önkormányzata, és az Eötvös József Gimnázium és Kollégium szervezésében, szeptember 24-én tartották az Ádám Sándor Sportcsarnok névadó és emléktábla - avató ünnepségét.

Az eseményen részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő, Borsó Tibor, a  Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke, Michl József polgármester,  dr. Beró Henrietta alpolgármester, városunk képviselő-testületének tagjai, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója, Berczelly Attila, Ádám Sándor családjának tagjai, valamint a gimnázium korábbi igazgatói, és mindazok, akik tanítványokként, sporttársakként, kollégákként ismerték és szerették Ádám Sándort.

Ádám Sándor 1955-ben kezdett el tanítani a tatai gimnáziumban, városunk sportéletének meghatározó alakja volt, aki számos sikert ért el hosszú pályafutása alatt. Büszke volt arra, hogy közel száz tanítványa választotta a testnevelő pályát. Az intézmény tantestületének elismeréseként 1992-ben Eötvös-érmet kapott, majd 1996-ban Tata Városáért kitüntetésben részesült. A tanár úr a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét 2001-ben vehette át, 50 éves pedagógusi munkájáért pedig 2005-ben kapott Arany Diplomát.

Egy évvel ezelőtt, az Eötvös Gimnáziumunk alapításának 250. évfordulóján megjelent Ötévkönyvben, a következőket olvashattuk:

 „Számos tanártársam és öregdiák kívánságát tolmácsolom: állíttassék emléktábla a tornacsarnok falára Ádám Sándor emlékének, és az eddig névtelen létesítmény legyen Ádám Sándor Tornacsarnok.” Az idézet Maráz László tanár úrtól származik, aki a névadó ötletét felvetette, s Ádám Sándor tanár úr életútját is ő idézte fel az ünnepség helyszínén.

Az eseményen Ádám tanár úr több tanítványa is visszaemlékezett a legendás testnevelőre. Emlékeit, gondolatait megosztotta a közönséggel Hajnáczky Dénes, aki 1954-től ’58-ig volt a gimnázium diákja, majd 1965-től 2015-ig a tatai 311. számú Szakmunkásképző Intézet, később a Bláthy Ottó Szakközépiskola és Szakiskola testnevelő tanára, s 12 évig igazgatóhelyettese. Szintén személyes emlékeit idézte fel Gubicza Antal, aki 1958-tól 1962-ig volt az Eötvös diákja, a tatabányai Árpád Gimnáziumban 30 éven keresztül testnevelő tanárként dolgozott, először birkózóként, majd karatékaként volt magyar válogatott, 5 danos mester, aki a nyolcvanas években a Magyar Karate Szövetség főtitkára volt. Őt követte a visszaemlékezők sorában Bakó László, aki 1962-től 1966-ig volt az intézmény tanulója, tíz éven át NB-I-es kézilabda-játékos volt a Budapesti Vasasnál, az FTC-nél, játszott Tatabányán is. A Ferencváros csapatában utánpótlásedző volt, testnevelő tanárként általános és középiskolában dolgozott, 1996-tól a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia tanszékvezető tanára lett, majd 2004-től az akadémiai sportegyesület elnöke. Az ünnepségen szintén felidézte emlékeit Czina László, aki 1976 és 1980 között tanult az Eötvösben, Ádám Sándor tanár úr az osztályfőnöke volt. Czina László is testnevelő, aki kajaksportágban a magyar élvonalhoz tartozott, Európa-bajnokságon 3. helyezést szerzett, ma is rendszeresen részt vesz az országos masters bajnokságokon. 20 éve a tatai Hódy kajakszakosztály edzője, munkahelye 1986 óta a tatai Kőkúti Általános Iskola, ahol 8 éve munkaközösség-vezető. Végül az emlékezők sorát Sibalin Jakab zárta, aki 1979-től 1983-ig tanult az Eötvösben, kézilabda-szakedző, 119-szeres válogatott kézilabdázó, háromszoros magyar bajnok, 1992-ben az év játékosa volt. Jelenleg a tatabányai GRUNDFOS KC felnőtt férfi kézilabdacsapatának másodedzője, és a TAC férfi csapatának vezetőedzője. Elfoglaltságai miatt személyesen ugyan nem lehetett jelen, de videóüzenetben adta át gondolatait. Az ünnepségen levetítették azt a portréfilmet is, amelyet a Tatai Városi Televízió készített a pedagógussal városi kitüntetése alkalmából, s amelyben életéről, hivatásáról vallott.

Michl József polgármester - aki Ádám tanár úr tanítványa volt-, ünnepi köszöntőjében elmondta:- amikor magunk elé emelünk valakit azért, hogy kövessük azt, amit az életében elvégzett, azt azzal a hozzáállással és gondolattal tesszük, hogy nem az embert követjük, hanem azt, amit ő követett. Ádám Sándor ebben óriási példaképünk volt, amit életművének minden állomása igazol, olyan ember, aki mindannyiunkért élt. A városvezető az ünnepség végén felavatott új emléktábla előtt kiemelte: - Ádám Sándor szeretetével és gondoskodásával nem karrierre tanított, hanem azt akarta, hogy az életre legyünk alkalmasak és képesek, s mindent megtett azért, hogy olyan életünk lehessen, amelyben boldogok leszünk.

Az emléktábla leleplezését követően, Ádám tanár úr családja nevében, fia: Ádám Sándor mondta el gondolatait, majd Michl József polgármester, Barsi Éva igazgatónő, és Ádám Sándor családtagjai megkoszorúzták az emléktáblát.

Reméljük a jövőben számtalan emlékezetes testnevelés óra, izgalmas verseny, küzdelem, és felhőtlen játék helyszíne lesz az Ádám Sándor Sportcsarnok.

 

„A gyengék erőt, a félénkek bátorságot, a csüggedtek életkedvet és önbizalmat meríthetnek a testnevelési foglalkozásokon”

(Ádám Sándor)