Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megújulóban vannak a tatai gyermekfogászati szűrővizsgálatok

Tatán évtizedek óta nagyon jól működő rendszerben létezik a fogászati alapellátás keretein belül, gyermek-és ifjúsági fogászat. Az alapellátásban jelenleg 5 körzetben dolgozó fogorvos foglalkozik a gyermek és fiatalok fogászati ellátásával, az ő feladatuk a kötelező évenkénti óvodai és iskolai szűrővizsgálatok elvégzése is. A fogászati ellátásban minden túlzás nélkül kimondható, hogy óriási szerep jut a megelőzésnek, a prevenciónak.

Dr. Jancsik Veronika Ágnes Ph.D., a 3.sz. tatai fogorvosi körzet orvosa elmondta: a fogászati prevenció gyökerei hazánkban a XIX. századra nyúlnak vissza. A fogászat ennek a szegmensének egyik alappillérét jelentik a fog-és szájbetegségek megelőzésére tett törekvések, melyeket az idei iskolafogászati szűrővizsgálatok során több új eszköz is segít Tatán.

Dr. Jancsik Veronika Ágnes az idei programmal kapcsolatban tájékoztatott arról, hogy a Colgate-Palmolive Kft. és a GlaxoSmithKline Kft. jóvoltából a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai tagintézményének tanulói az évenkénti kötelező szűrővizsgálatok alkalmával egy szájápolási ajándékcsomagot kapnak, melyben a fogtisztításhoz elengedhetetlen fogkrém, fogmosó pohár, szájápolásról szóló szórólap, az alsó tagozatos diákoknak pedig színező található. A szűrés során nemcsak a tanulók fogainak állapotát mérik fel, hanem időt szakítanak a helyes szájápolás, az egészséges étkezési szokások bemutatására is. Idén interaktív játékokkal is bővült az eszközpark: az "óriás száj" mellett, tableten elérhető játékok segítségével gyakoroltatják a fogmosást a diákokkal, s bemutatják a fogászati beavatkozásokat és fontosságukat. A felső tagozatos diákokkal természetesen komolyabb fogászati témákat is érintenek, az iskola vezetésével pedig már folynak az egyeztetések egy egységes szájegészségre nevelő program kialakításáról.

A doktornő a prevenció fontosságával kapcsolatban elmondta: - régi rossz tévhit, hogy a gyermek szájából elsőként kibújó tejfogak nem fontosak. Sokszor hallottam már az "ezzel nem kell foglalkozni, úgyis kiesik", "majd a felnőtt fogra jobban vigyázunk" és ehhez hasonló kifogásokat. A tejfogak képezik a felnőttkori fogazat alapját. Fontos szerepet töltenek be a helyes harapás és rágás kialakulásában, a beszédhangok helyes képzésének tanulásában, az általános egészségi állapotban. Ezen kívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára: a túl korán eltávolított tejfognak megfelelő maradó fog, vagy túl hamar, vagy rossz pozícióban fog előtörni, esetleg egyáltalán nem tör elő. A tudatos egészséges életmódra nevelést nem lehet majd egyszer elkezdeni. Nagyon sokat számít milyen példát lát a gyermek otthon: a szülői, iskolatársak által közvetített minta az, amit gyermekünk is követni fog a későbbiek során.

Sajnos az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyermekek, fiatalok fogai nagyon rossz állapotban vannak. 2014-2015-ben az első osztályosokon elvégzett szűrések során kiderült, hogy egy átlagosan 30 gyermeket számláló osztályban jó, ha 3 gyermeknek van teljesen egészséges, ép fogazata. További gondot jelent, hogy többségük csak akut panasz esetén jut el fogászati szakrendelésre. Ez főleg kisgyermekek esetén probléma, hiszen nem mindegy, hogy milyen fizikai- lelki állapotban kerül sor az első gyógyító beavatkozásra. Lényeges szempont, hogy a kisgyermek fogorvossal való első találkozásai kellemetlen élménytől mentesek legyenek. Ilyenkor kizárólag az a cél, hogy a gyermek számára "természetes" legyen a fogorvoshoz járás, és ne érje semmilyen negatív élmény. Ez az alapgondolat vezetett az iskolai prevenciós program idei, megújított formájához.

Dr. Jancsik Veronika Ágnes, a program jövőjével kapcsolatban úgy nyilatkozott:- A fogászati prevenciós tevékenységünknek nincsen azonnali, látványos eredménye, hatása évek múltával lesz látható. Én mégis bízom benne, hogy ez a jelenleg még kicsi kezdeményezés hosszútávon pozitív hatással lesz gyermekeink szájegészségére, akik később, fiatal felnőttként nem úgy tekintenek majd a fogorvosi beavatkozásokra, mint kötelező rossz élményre, hanem mint egy tudatos, felelősségteljes döntésre, ami hozzájárul egész szervezetük egészségének megőrzéséhez.