Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

November 26-án ismét Tatai Vadlúd Sokadalom!

A hónap utolsó szombatján már XVI. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők, Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára.

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5-6 ezer kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő területeikre. Az utóbbi években már stabilan 10-15 ezer látogatót vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó, az egyetlen olyan madár pihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

A legfrissebb adatok szerint éjszakánként már több, mint 20.000 vadlúd pihen a tó részlegesen leeresztett medrében, és további 4-5 ezer tartózkodik a térségben a Sokadalmat megelőző héten. Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, 600 példányra tehető a vetési ludak, és néhány tucatra a nyári ludak száma. Örömteli hír, hogy a madártömegben 1-2 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd, és szintén ennyi kis lilik is feltűnt. További érdekességként megjelent egy-egy, szintén a messzi északon fészkelő örvös lúd és apácalúd, illetve láttak egy nílusi ludat is. A tavon napközben mintegy 3.000 tőkés és csörgő réce, illetve ugyanennyi sárgalábú és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel emelkedhet. Csúcsidőszakban (november végén és december elején), a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 40.000-et is elérheti, ha a Kárpát-medencébe beáramló hidegfront kedvezően alakítja a következő hetek vonulását.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett gyereksátor, madárgyűrűzés, állatbemutatók, kézműves kirakodóvásár, és érdekes előadások várják november 26-án hajnaltól, késő estig. Azok számára, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Tatai Vadlúd Sokadalom eseményei, a libák hajnali ki- és esti behúzása, az interneten keresztül a www.vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhető. Tavaly, az internetes közvetítés első évében, hazánk mellett több más európai országból, a kontinensen kívül pedig például az USA három államából (Texas, Minnesota és Pennsylvania), Japánból, és Dél-Koreából is mintegy kétezer online nézője volt a Sokadalomnak. Az idei díszvendég a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A rendezvény, és annak valamennyi programja ingyenes.

A program szervezői: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnöke: Michl József, Tata Város polgármestere.

(Fotó: Csonka Péter)