Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Elkezdődött a forgalmi rend módosítása a városban – legyünk figyelmesek az egyenrangú útkereszteződésekben!

Tata Város Önkormányzata forgalmi rend felülvizsgálatot végeztetett a korlátozott sebességű övezetekben, vagyis a 30-as zónákban, és a jogszabályi előírásoknak megfelelő forgalmi rend módosítások mellett döntött. Eszerint minden 30-as zónában leszerelik azokat az elsőbbségadás kötelező táblákat, melyek korábban ott maradtak, és egyenrangú útkereszteződéseket alakítanak ki.

Egy útkereszteződésben az elsőbbségi viszonyokat elsősorban a jobbkéz - szabály határozza meg, ami azt jelenti, hogy a jobbról érkezőnek van elsőbbsége, ha a jogszabályból (pl. megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű) vagy közúti jelzőtábla jelzéséből más nem adódik. Az ilyen útkereszteződéseket hívjuk egyenrangú útkereszteződéseknek. Ilyen közlekedési viszonyokkal találkozhatunk pl. a bevásárló helyek parkolóiban, illetve a korlátozott sebességű övezetekben, vagy a 30-as zónákban, ugyanis a jogszabály úgy rendelkezik, hogy ezekben kizárólag egyenrangú útkereszteződések lehetnek.  

Az egyenrangú útkereszteződésekben a járművezetőknek fokozottan figyelniük kell, így a 30-as zónákban előírt elsőbbség betartását segíti elő az is, ha minden útkereszteződésben meggyőződünk arról, hogy nem érkezik-e jármű jobb kéz felől, amelynek elsőbbséget kell adni. Ez valóban forgalomcsillapítást jelent, ami a lakók egyetértésével az Önkormányzat szándéka volt, a 30-as zónák kijelölésével. 

A forgalmi rend módosításokat az Önkormányzat folyamatosan végzi, december 15-ig. Első lépésként a Bacsó Béla úti lakótelepen szereltek le két elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát a Városgazda Kft. munkatársai, valamint a Zrínyi és a Szent István utcák találkozásánál egészítették ki a 30-as táblát. A helyszínen Michl József polgármester elmondta:- Tatán szeretnénk elérni, hogy azokban a csendes, lakóövezeti részekben, ahol jól lehatárolható a terület, 30-as zónákat alakítsunk ki, ami azt jelenti, hogy az autók maximum 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek. A vonatkozó jogszabály azt mondja, hogy az ilyen területeken csak egyenrangú útkereszteződés lehet, vagyis a jobbkéz - szabályt kell figyelembe venni, ezért a városban most ezeken a területeken átszereljük a táblákat, ami nemcsak a táblák számának lecsökkenését jelenti, hanem a külön kiegészítő jelzés figyelmezteti az autósokat arra, hogy fokozottabban vigyázzanak. A jövőben mindenki nagyon figyeljen ezekre a jelzésekre, például a Bacsó Béla lakótelepen, a Kertvárosban, és egyéb helyszíneken Tata szerte.