Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tatán rendezték a Megyei Értéktár Vetélkedő döntőjét

 „Megismerem – Megszeretem - Megőrzöm” címmel szervezett vetélkedőt a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár szakmai segítségével. A vetélkedő döntőjén február 14-én, 3-3 megyei általános és középiskolás csapat mérte össze tudását a megyei értékek, a hungarikumok témakörében Tatán, a Városháza dísztermében.

A helyszínen hat csapat mutatkozott be: az Oroszlányi Hunyadi Általános Iskola, a Móra Ferenc Általános Iskola és a Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola Tatabányáról, a középiskolák közül pedig a tatai Református Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium és az esztergomi TSZC Balassa Bálint Szakgimnázium. A verseny célja az volt, hogy a megyében élő ifjúság megismerje a nemzeti értékek rendszerét, különösen a Megyei Értéktárban és a hungarikumok gyűjteményében található értékeket. A szervezők bíznak abban, hogy a vetélkedőn való részvétellel és a felkészülés alatt szerzett új ismeretekkel ösztönzik a diákokat az értékek gyűjtésére, gondozására. A vetélkedőn azon települések oktatási intézményei indíthattak csapatot, ahol a kiírás időpontjában már volt elfogadott megyei érték. A háromfordulós vetélkedő első fordulójában egy helyi értéket kellett feldolgozniuk a 4 fős csapatoknak, a másodikban pedig egy online tesztet töltöttek ki. Tatán azonban már interaktívabb feladatokkal találkoztak, hiszen szóbeli, számítógépes és gyakorlati feladatokból álló megmérettetés várt rájuk a döntőben, ahol be kellett mutatniuk egy-egy általuk feldolgozott értéket is. A verseny döntőjének két szakaszában először az általános, majd a középiskolások mutatták be tudásukat.

A verseny fővédnöke Dr.Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, védnöke pedig Bencsik János országgyűlési képviselő volt. A zsűriben Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, Berczellyné Nagy Marianna a TSZC igazgatója, és dr. Horváth Géza a József Attila Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosa- a döntő feladatainak megalkotója- foglalt helyet.

Popovics György a helyszínen elmondta:- eljött az ideje annak, hogy kinyitva az értéktár kapuit nyissanak a fiatalság felé. Remélem, hogy a versenyzőknek és az érdeklődőknek ez a nap olyan élménnyel szolgál, amely maradandó lesz, hiszen a rendezvény túllép egy vetélkedő keretein, mert a versengés mellett az ismeretterjesztésről és a szórakoztatásról is szól-fogalmazott a Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

A döntőnek helyt adó Tata polgármestere Michl József, köszöntőjében idézte a Tata tankönyv, a Tata tantárgy mottóját, miszerint „ csak amit ismerek, azt szerethetem…” Michl József hozzátette: - amit ismerek azt megszeretem, és vigyázni fogok rá. Megyénkben nagyon sok szépség van, s ezekről tanulni, ezeket megismerni ösztönzést ad az itteni diákoknak arra, hogy aztán később ők maguk is továbbvigyék és gyarapítsák ezt a sok-sok értéket.

Bencsik János országgyűlési képviselő külön megköszönte a csapatoknak és tanáraiknak a felkészülést a versenyre, s a megye kulturális örökségéről szólva kiemelte, hogy idén ünnepeljük 120. évfordulóját a tatabányai bányászati tevékenység elindulásának, amely lehetőséget biztosított Tata megerősödéséhez, valamint Oroszlány és Tatabánya várossá fejlődéséhez is.

Völner Pál, a döntő fővédnöke a diákokat és az érdeklődőket köszöntve kiemelte: - akik a vetélkedőben részt vesznek, magukévá teszik az ismereteket melyeket tovább is tudnak majd adni, s remélhetőleg ez nemcsak lexikális tudás marad, hanem az értékeinket valóban fel is fogják a fiatalok keresni, hogy közelről megtapasztalják, megismerhessék azokat.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott a verseny délutáni fordulójának megnyitóján úgy fogalmazott: - megyénk büszke lehet értékeire, hisz nem létezik értéksemleges világ, s értékeket tudni kell teremteni, meg kell különböztetni a jót a rossztól, az értékest az értéktelentől, ebben pedig nagyon fontos szerepet kap ez a vetélkedő.

A versenyen az első helyezetteket e-book olvasókkal jutalmazták, a további helyezettek és a felkészítő tanárok munkáját pedig könyvutalványokkal díjazták. Korábban a Megyei Értéktár közösségi oldalán egy „like-versenyt” is hirdettek: az az iskola, amelynek csapata február 13-ig a legtöbb kedvelést kapta csapatképére, a döntő napján ötvenezer forint értékű különdíjban részesült. Február 20-án ráadásul a vetélkedőbe bekapcsolódó minden csapat, így azok is, akik nem jutottak tovább a döntőbe, parlamenti látogatáson vesznek majd részt a megyei országgyűlési képviselők, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Bencsik János és dr. Völner Pál meghívására.

A döntő végeredménye alapján végül a délelőtti versenyen első helyezést ért el az Oroszlányi Hunyadi Általános Iskola, második lett a Jókai Mór Általános Iskola, a harmadik pedig a Móra Ferenc Általános Iskola Tatabányáról. A délutáni döntőben a középiskolák között az élen a tatai Református Gimnázium, a második helyen a szintén tatai Eötvös Gimnázium, míg a harmadik helyen az esztergomi TSZC Balassa Bálint Szakgimnázium csapata végzett. A „like-versenyt” az Eötvös Gimnázium nyerte. Gratulálunk a csapatoknak, a felkészítő tanároknak, és a szorgalmas, lelkes diákoknak egyaránt!

A verseny a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt „HUNG-2016” pályázatból, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat szervezésében és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár lebonyolításában jött létre. A döntőt élőben közvetítette a Tatai TV.